Шефът на ФБР свидетелства за руска намеса в изборите

OFFNews 20 март 2017 в 08:32 3671 0

Шефът на ФБР свидетелства за руска намеса в изборите

Шефът на ФБР Джеймс Коми ще свидетелства пред специализираната комисия на американския конгрес за руска намеса в президентските избори миналата година. До момента изслушаните от комисията официални лица заявиха, че към момента няма доказателства за нарушения от страна на екипа на президента Доналд Тръмп

Ръководителят на комисията по разузнаване към Камарата на представителите Девин Нюнес бе категоричен относно твърденията за контакти между Кремъл и кръга около Тръмп по време на изборите.

Ще ви дам много прост отговор – не. От това, с което разполагам до момента, няма доказателства за тайно нелегално споразумение за сътрудничество, каза Нюнес.

Екипът на Тръмп и самият президент остро критикуват твърденията за незаконни контакти с Русия, докато демократите настояват за обстойно разследване. 

Доказателствата за тайно нелегално споразумение за сътрудничество са обстоятелствени. Но според мен има преки доказателства за заблуждаване и това е отправната точка на разследването, заяви демократът Адам Шиф.

Скандалът доведе до оставката на съветника по национална сигурност Майкъл Флин. Той напусна поста миналия месец след като стана ясно, че е подвел Белия дом относно комуникацията си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. В същото време информациите за контакти между главния прокурор Джеф Сешънс и Кисляк накараха Сешънс да се оттегли от разследването на ФБР.

Към момента отношенията между Кремъл и екипа на Тръмп по време на президентската кампания се разглеждат както от ФБР, така и от Конгреса, припомня БНР. Като част от разследването Белият дом поиска да се проучат и твърденията на президента, че неговият предшественик Барак Обама е наредил подслушване на офисите му в Тръмп Тауър в периода на кампанията. Пред законодателната комисия днес шефът на ФБР Джеймс Коми се очаква да засегне и тази тема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови