Сърбия праща полиция и армия по границата с България, за да пазят от мигранти

OFFNews 18 юли 2016 в 10:02 5974 4

Снимка БГНЕС

Сръбската полиция и армия ще формират съвместни патрули, които да охраняват границите на страната срещу нахлуване на нелегални мигранти, основно от България и Македония, предаде "Ройтерс".

Решението бе взето на извънредно заседание на сръбското правителство късно вечерта на 17 юли нощ сръбското правителство одобри създаването на съвместни военни и полицейски екипи.

Очакванията са за вълна от мигранти основно от Афганистан и Пакистан, съобщи министър-председателят Александър Вучич в неделя късно вечерта.

Около 100 000 мигранти от Близкия Изток, Азия и Африка преминаха през Сърбия през 2016 година въпреки затварянето на т. нар. "Балкански път", през който хиляди мигранти достигнаха Западна Европа миналата година, отбелязва агенцията.

Сърбия не иска да става събирателен център за мигранти, подчерта Вучич след заседанието.

Той заяви, че повечето мигранти влизат в Сърбия през България. "Повечето от тях идват от Пакистан и Афганистан и нямат шанс да прекосят границата с Унгария", каза той.

"В случая ние имаме страна-членка на ЕС - България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака", каза Александър Вучич.

Предложението за създаване на съвместни екипи бе направено в събота по време на заседанието на Бюрото за координация на работата на спецслужбите при разрешаването на мигрантската криза.

"Мигрантската криза е най-тежкият проблем за Сърбия. В 7.00 часа тази сутрин /на 16-ти юни, бел.ред./ на нашата територия имаше 2699 мигранти - 85% от тях са от Афганистан и Пакистан. Много малко са от Сирия. Ние се намираме в ситуация, в която хората от Афганистан и Пакистан нямат никакъв шанс да бъдат приети в ЕС, а при нас са пристигнали от страна на ЕС. Сърбия е длъжна да защити националните и държавните си интереси и поради тази причина приехме това предложение единодушно", каза още Вучич.

Миналия месец Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол на границите си. Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3000 мигранти и техният брой се увеличава всеки ден с по няколко стотин души. Най-много идват от България.

Повече от 650 000 души, бягащи от войната и глада, преминаха границите на Сърбия миналата година по пътя си за Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10812

4

Скандинавец

26.09 2016 в 19:42

"В случая ние имаме страна-членка на ЕС - България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си...."
...
Този цитат казва всичко.

12118

3

ndx

18.07 2016 в 17:35

Как? Къде? Кога? Да не би нелегални емигранти да минават през България?? :-)))))

Със сигурност Бойко Борисов е напълно невинен! :-)

77927

2

El Commandante

18.07 2016 в 11:34

"а пък половин България разчита на динковци"

Които обаче Валентина (прокурор, не модна къща) обвинява в незаконни действия и използване на езика на омразата, което знаете е углавно престъпление...

29585

1

Izalina

18.07 2016 в 10:37

а пък половин България разчита на динковци, другата половина усв...ъъ строи огради и твърди, че работи успешно по въпроса
Разбирам го напълно Вучич.

 
X

Да помогнем на украинските деца!