Събарят къщата на Хитлер

OFFNews 18 октомври 2016 в 10:13 7416 4

Къщата в Австрия, където е роден Адолф Хитлер, ще бъде съборена, за да се спре превръщането ù в център на неонацисти.

Бъдещето на бившата къща за гости е било широко дебатирано, а изразените мнения са били от позиция за разрушаването ù до позиция за промяна на предназначението ù. Дебатът се усложни, когато собственикът на къщата отказа да я продаде.

Вътрешният министър Волфганг Соботка обяви, че комисия от експерти е решила, че къщата трябва да бъде съборена, съобщи австрийският вестник "Die Presse".

Новата сграда, която ще бъде издигната на същото място, ще бъде използвана за административни или благотворителни цели, добавя изданието.

"Къщата на Хитлер ще бъде съборена. Основите ще бъдат запазени, но ще бъде издигната нова сграда. Тя ще бъде използвана или за благотворителни цели, или от местните власти", каза Соботка пред "Die Presse".

От години къщата е предмет на спорове между собственичката Герлинде Помер и правителството, което я е наело през 1972 г., за да я предпази от злоупотреби. В момента то плаща около 4 800 евро наем на месец за къщата в Браунау на Ин.

Помер - сега пенсионерка - многократно е отказвала да продаде триетажната сграда на правителството. През последните пет години тя е празна, а собственичката отказва да позволи да сградата да бъде реновирана.

Преди сградата е била използвана като център за хора в неравностойно положение.

Хитлер е роден на 20 април 1889 г. в стая, взета под наем, на последния етаж на сградата край австро-германската граница. По време на нацисткото управление мястото привлича множество туристи. Когато нацистите започват да губят властта през 1944 г., къщата е затворена.

Въпреки усилията на правителството да спрат наплива на неонацисти в Браунау на Ин, местните хора казват, че той все още е налице. Виждал съм дори хора от Италия или Франция да идват тук, за да отдадат почит, казва Йозеф Коглер, учител в Браунау пред Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

4

ovgun

18.10 2016 в 13:01

Ще спрат новия Хитлер, като бутнат къщата на стария? Много идеалистично-илюзорно и лесно ми се струва. Предпазването от Хитлер, става с умерена политика, а не с бутане на къщи.

15614

1

OTBPAT

18.10 2016 в 10:42

Какво стана със законите? :))