САЩ стрелят с бял фосфор по позиции на "Ислямска държава"

OFFNews 24 септември 2016 в 14:41 19979 25

Снимка 1st Lt. Daniel Johnson/U.S. Army

Американската армия при операция в Северен Ирак на 14 август 2016 г. В долния десен ъгъл се виждат фосфорните амуниции.

Американските части използват муниции с бял фосфор срещу позиции на "Ислямска държава", съобщи "Вашингтон поуст", позовавайки се на снимки и видео на американската армия в Ирак.

Белият фосфор се използва за създаването на прикриващи димни завеси и сигнализация за настъпващите части по време на операции. Ползването му срещу войници и райони с цивилни обаче се счита за неправилно, тъй като фосфорът причинява много тежки изгаряния, които може да бъдат опасни дори за медицинските лица, които лекуват ранените.

Международното хуманитарно право настоява, че белият фосфор не бива да бъде ползван в населени места и срещу живи цели, защото в чести случаи той води до ужасяващи осакатявания и страдания.

От армията на САЩ побързаха да пояснят, че мунициите са използвани именно за създаване на димни завеси, без да засягат "граждани и цивилни структури". От американското издание отбелязват, че в отговора на армейския прессекретар подчертано е бил избягван въпросът дали мунициите се ползват срещу бойци на "Ислямска държава", което също се счита за грешно.

От армията също така не могат да посочат колко точно пъти са стреляли с бял фосфор и дали някой снаряд е попаднал сред вражески войници. Не е отговорено и на въпроса дали някое населено място също е било уцелено.

Щатите и друг път са ползвали бял фосфор срещу живи цели и са били осъждани за това - през 2004 г. в Ирак и през 2009 г. в Афганистан. В Афганистан те дори бяха обвинени, че са изгорили 8-годишно момиченце.

Правозащитници се притесняват, че американците ще ползват бял фосфор и в предстоящата атака срещу Мосул, втория по големина град в Ирак, което би причинило пожари и множество цивилни жертви и ранени. Според тях каквито и военни победи да донесе използването на оръжието, те ще бъдат очернени от цената, която цивилните ще платят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!