САЩ официално: Путин вероятно е милиардер от петролен бизнес

OFFNews 20 март 2014 в 22:58 5127 40

Владимир Путин

Руският президент е инвеститор в швейцарската петролна компания Gunvor, ръководена от милиардера Генадий Тимченко. Владимир Путин вероятно има достъп до фондовете на компанията.

Това се посочва в официално съобщение на министерството на финансите на САЩ, в което са описани и аргументирани новите американски санкции върху ключови сектори на руската икономика.

В съобщението на финансовото министерство се уточнява, че дейността на Генадий Тимченко в енергийния сектор е директно свързана с руския президент.

Санкционираният от САЩ Тимченко „е сред основателите на Gunvor, една от най-големите в света независими компании за търговия със суровини, участваща на петролните и енергийните пазари“.

Пред агенция РосБизнесКонсалтинг представител на министерството на финансите на САЩ коментира, че информацията за приближения на Путин бизнес кръг е базирана на различни източници: „преса, разузнаване и много други източници“.

Петролната компания Gunvor обаче отрича твърдението на официалните американски власти: „Владимир Путин не е и никога не е бил собственик на Gunvor, той не е и бенефициент от действията на компанията“.

Новите американски санкции върху ключови сектори на руската икономика, обявени днес от президента Обама, ще блокират доларовите операции на банка "Россия". Частната банка е собственост на Юрий Ковалчук, за когото се смята, че е банкерът на Путин, отбелязва АП.

В списъка със санкции са включени Сергей Иванов, един от най-близките сътрудници на Путин и ръководител на неговата администрация, и двама приятели на руския президент от детинство, станали мултимилиардери по време на неговото управление.

В него попадат още председателят на Държавната дума Сергей Наришкин и началникът на Главното разузнавателно управление на ГЩ на въоръжените сили Игор Сергун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews