САЩ ли ще ни учат на мир? Нетаняху безпрецедентно остър към Кери

Александра Маркарян 29 декември 2016 в 09:54 13714 8

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху произнесе крайно остра реч, в която осъди американската политика към Израел, в частност - действията и думите на държавния секретар Джон Кери, по повод приетата от ООН антиизраелска резолюция.

Резолюция 2334 от 23 декември нарича Западния бряг окупирана палестинска територия, включително Източен Йерусалим, и призовава за незабавното спиране на и всички заселнически дейности там. Според резолюцията селищата нямат законова обоснованост и са в нарушение на международното законодателство.

САЩ не наложиха вето върху резолюцията, а вчера Кери заяви, че не може да има единна държава Израел и че на територията трябва да има две държави - израелска и палестинска, и че Йерусалим трябва да е столица и на двете.

Решенията за Израел не се вземат с речи във Вашингтон, а секретарят Кери може само да се срамува, че не вижда простата истина за конфликта между Израел и палестинците - че палестинците оспорват правото на съществуване на Израел и че подкрепят тероризма, заяви Нетаняху след изявлението на Кери.

Ето какво още каза израелският премиер в отговор на Джон Кери късно снощи в речта си:

Преди да обясня защо речта ми е толкова разочароваща за милиони израелци, искам да да кажа, че Израел е дълбоко благодарен на САЩ, на успешната американска администрация, на американския Конгрес, на американците.

Благодарни сме за подкрепата, която Израел получаваше много, много десетилетия. Нашият съюз е основан на споделени ценности, интереси, усещането за споделена съдба и партньорство, което устоява на различията на мненията между нашите две правителства, за да постигнем мир и стабилност в Близкия Изток. Не се съмнявам, че съюзът ни ще устои и при дълбокото различие, които имахме с администрацията на Обама, и в бъдеще ще бъде дори още по-силен.

Но сега трябва да изразя дълбокото си разочарование от речта на Джон Кери днес - реч, която беше почти толкова небалансирана, колкото и антиизраелската резолюция, приета от ООН миналата седмица. В реч уж за мира между Израел и палестинците секретарят Кери само на думи подкрепи борбата срещу тероризма на палестинците срещу еврейската държава, който продължава близо столетие.

Това, което той направи, беше почти в цялата си реч да обвинява Израел за липсата на мир, като страстно осъди политиката, позволяваща на евреите да живеят в тяхната историческа родина и във вечната си столица Йерусалим.

Стотици самоубийствени бомбени атентати, хиляди, десетки хиляди ракетни обстрели, милиони израелци в бомбоубежища - това не са просто празни думи, това е реалността - че хората на Израел трябва да устояват заради грешни политики, политики, които на времето си печелят оглушителните аплодисменти на света. Търся сигурност и мир, и просперитет и бъдеще за еврейската държава. Еврейските хора търсят своето място под слънцето 3 000 години и ние няма да бъдем люшкани между погрешни политики, които са причинили големи, големи щети.

Израелците нямат нужда да бъдат поучавани за важността на мира от чужди лидери. Ръката на Израел е протегната за разширяването на мира към съседите ù от първия ден, от първия ден. Оттогава до днес сме се молили за мир всеки ден. И хиляди израелски семейства са направили изключително големи жертви, за да защитят страната си и да бъде постигнат мир. Семейството ми беше едно от тях. Има много, много други.

Никой не иска мира повече от хората на Израел. Израел остава посветен на преодоляването на изключително големите различия между нас и палестинците чрез директни преговори. Ето как постигнахме мир с Египет; ето как постигнахме мир с Йордания; това е единственият начин, по който ние ще постигнем мир с палестинците. Това винаги е било политика на Израел; това винаги е било политика на Америка.

Ето какво каза самият президент Обама пред ООН през 2011 година. Той каза: "Мир се постига трудно. Мирът не идва чрез изявления и резолюции в Обединените нации. Ако беше толкова лесно, досега да сме го постигнали".

Това каза президентът Обама и беше прав. И до миналата седмица това беше повтаряно отново и отново като американска политика. Секретарят Кери каза, че САЩ не могат да гласуват против собствената си политика. Но точно това направи той в ООН и точно затова Израел се противопостави на резолюцията на Съвета за сигурност миналата седмица, защото тя нарича Западната стена "окупирана палестинска територия", защото тя насърчава бойкота и санкциите срещу Израел - това е, което всъщност прави, и защото тя отразява радикалното обръщане на политиката на САЩ към палестинците по въпросите за окончателния статут - тези въпроси, за които ние винаги сме били в съгласие - САЩ и Израел, че трябва да бъдат дебатирани директно, лице в лице, без предварителни условия.

Това обръщане се случи, въпреки че палестинците се оттеглиха от мира и се бягаха от предложенията за мир отново и отново, въпреки техния отказ дори да преговарят за мир през последните 8 години и въпреки че палестинските власти насаждат култура на омраза срещу Израел в едно цяло поколение млади палестинци.

Израел очаква да започне работа с избрания за президент Тръмп и с американския Конгрес, с демократи и републиканци, за да смекчи вредите, които тази резолюция нанесе, и, в края на краищата, тя да бъде отменена.

Израел се надява, че отиващата си администрация на Обама ще спре нанасянето на други вреди на Израел в ООН в тези последни дни.

Иска ми се да мога да бъда успокоен от обещанието, което САЩ даде - че няма да има повече такива резолюции в ООН. Те казаха това и за предишната. Имаме неопровержими доказателства, че САЩ са организирали и прокарали тази резолюция в Съвета за сигурност. Ще споделим тази информация с идващата администрация. Част от тази нея засяга чувствителни въпроси, но всичко е вярно. Видяхте част от нея в протокол, публикуван в египетски вестник. Има много повече - това е върхът на айсберга.

Мисля, че САЩ, ако държат на думата си, трябва да излязат и да кажат: "Ние няма да позволим никакви резолюции, никакви резолюции повече в Съвета за сигурност относно Израел. Ние няма да допуснем никакви резолюции и ще спрем тази игра.

Мисля, че жизненоважните решения за израелските интереси и за бъдещето на децата ни, няма да бъдат взети чрез речи във Вашингтон, нито гласувани в ООН, нито на конференции в Париж. Те ще бъдат взети от правителството на Израел около масата за преговори, в полза на едната, единствената израелска държава - суверена нация, която господар на съдбата си.

И последно - лично познавам болката, загубата и страданието на войната. Ето защо съм толкова посветен на мира. Защото за всеки, който я е преживял, както аз съм я преживял, войната и терорът са ужасяващи. Искам малките палестински деца да бъдат обучени за мира, както нашите са. Но те не са. Палестинските власти ги обучават да почитат тероризма и да убиват израелци.

Моето виждане е, че израелците и палестинците могат да живеят заедно в бъдеще при взаимно признаване, достойно и с уважение. Но палестинските власти им казват, че никога няма да приемат, че никога не трябва да приемат съществуването на еврейска държава.

Така че аз ви питам - как може да постигнете мир с някой, който отхвърля самото ви съществуване?

Вижте, конфликтът не е за къщи или за селища на Западния бряг, Юдея или Самария, Газа или където и да е другаде. Конфликтът е и винаги е бил за правото на Израел да съществува. Ето защо стотиците ми призиви към президента Абас за мирни преговори останаха без отговор. Ето защо моята покана към него да дойде в Кнесета никога не получи отговор. Ето защо палестинското правителство продължава да плаща месечна заплата на всеки, който убива израелци.

Упоритият отказ на палестинците да признаят еврейската държава остава коренът на конфликта и отстраняването му е пътят към мира.

Палестинското отхвърляне на Израел и подкрепата за тероризма са нещата, върху които нациите по света трябва да се фокусират, ако те наистина искат да постигнат мир и аз мога само да изразя съжалението си и да кажа, че е срам за секретаря Кери, че не вижда тази проста истина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

9

Alicante

29.12 2016 в 19:52

Истината боли :)

11698

7

Johann

29.12 2016 в 15:23

Може ли именуващия се професор Балкански да ми обясни коя е тази държава ФАЩ и защо я нарича така

26179

5

ELPIDA

29.12 2016 в 14:05

"...трябва да взимат отношение по подобни проблеми...

Трябва да имат отношение,
но не винаги взимат правилното решение.

26179

3

ELPIDA

29.12 2016 в 11:47

Ами пък и "миротворците" САЩ да спрат да си бутат гагата навсякъде !

77927

1

El Commandante

29.12 2016 в 10:14

"Еврейските хора търсят своето място под слънцето 3 000 години"

Мисля че позицията на Бог по този въпрос е пределно ясна, Биби кво не е разбрал не знам...