САЩ изнасят ядрените си оръжия от Турция в Румъния

OFFNews 18 август 2016 в 11:57 8531 10

Съединените щати са започнали да преместват разположените в Турция ядрени оръжия към Румъния, пише ЮрАктив, позовавайки се на два анонимни източника. 

Според един от източниците преместването на арсенала е изключително трудно от технологична и политическа гледна точка: "Не е лесно да преместиш над 20 ядрени оръжия", казва той.

Смята се, че в турската база "Инджирлик" се съхраняват поне 50 тактически ядрени оръжия. По време на неуспешния опит за преврат в страната захранването на базата бе прекъснато, а полетите от и до нея - забранени. Не е ясно дали Щатите биха били способни да поддържат контрол над тези оръжия при дълга гражданска война. Такива опасения бяха изложени още преди дни в доклад на американския център "Стимсън".

Друг източник на ЮрАктив твърди, че до хода се е стигнало след влошаване на отношенията между двете страни в периода след преврата, поради което Вашингтон няма необходимото доверие на Анкара, за да оставим оръжията на турска територия. Затова те ще бъдат прехвърлени в румънската база "Девеселу", където са разположение и елементи от противоракетния щит.

Засега САЩ и Турция не са потвърдили или опровергали информацията. В отговор от НАТО цитират комюнике от срещата на върха, провела се във Варшава дни преди метежа в Турция, което се концентира върху сигурността на ядрения арсенал на алианса. 

Министерството на външните работи на Румъния отрича информацията.  

 



 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

10

ScrewIslam

19.08 2016 в 09:07

"САЩ изнасят ядрените си оръжия от Турция"

Браво! Крайно време беше! И като приключите с преместването, изхвърлете Турция от НАТО. Ердоган е луд ислямист с картечница. Няма място при цивилизованите държави.

13507

8

Войната е мир.
Оръжията са живот.
Ракетите са демократични.

12830

4

Traian Savov

18.08 2016 в 14:58

ни вярват ли, що ли? Защото сме Република България васална република на Турция.. те от там ако ги изместят и ги разположат тук, все едно нищо не са направили... Не ги смятайте американците за толкова прости..

17898

2

кикимора

18.08 2016 в 13:48

Румъния.
Не че е лошо де, ама нещо нашите първи приятели американците нещо не ни еават. Не ни вярват ли, що ли?
 
X

Подкастът на OFFNews