САЩ и Русия искат разследване за химически геноцид в Сирия (видео)

OFFNews 23 август 2013 в 19:05 2029 7

Сириец, погребващ детенце след предполагаемата химическа атака
Сириец, погребващ детенце след предполагаемата химическа атака

Огромен брой сирийски граждани, сред които множество жени и деца, са загинали в Дамаск в сряда при подозрителни обстоятелства, подсказващи за употреба на химическо оръжие, предадоха световните медии. 

За 1000 души, избити в сирийската столица при химическа атака, съобщиха от лагера на бунтовниците срещу режима на Башар ал Асад пред телевизия „Ал Джазира“.

Множество снимки и видеоматериали в последните дни насочват тъкмо към употреба на химическо оръжие, тъй като при атаките – в няколко крайни квартала на Дамаск, е нямало дим и барут. Масово кадрите показват повалени хора с конвулсии, но без наранявания, което подсказва за употреба на зарин – силно отровен газ, поразяващ нервната система.

Въпреки многобройните свидетелства, сирийското правителство отрече информацията като „безпочвена“ и заяви, че видеата са фалшиви. Лидери на десетки големи държави, сред които САЩ, Великобритания и Русия обаче днес призоваха за международно разследване на случая. Русия призова сирийското правителство да допусне незабавно международни експерти в Дамаск за теренни проби в атакуваните от армията квартали. Ако е бил употребен зарин, той би се изпарил до дни, без да остави следи.

От изказвания на американския президент Барак Обама и британския външен министър Уилям Хейг днес стана ясно, че лидерите на двете страни са на мнение, че става дума тъкмо за употреба на химическо оръжие. Което означава, че режимът в Сирия е прекрачил психологическата граница. Обама заяви, че САЩ засега ще се въздържат от намеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!