САЩ гонят 35 руски дипломати и налагат нови санкции заради хакерските атаки

OFFNews 29 декември 2016 в 21:37 15637 11

САЩ гонят 35 руски дипломати и налагат санкции на Русия заради хакерските атаки, извършени от Москва по време на президентските избори.

Администрацията на Барак Обама затваря две съоръжения, използвани от руското разузнаване в Мериленд и Ню Йорк, предава NBC.

Наред с това се налагат санкции на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), както и Федералната служба за сигурност (ФСБ). Засегнати са и високопоставени офицери от ГРУ.

В списъка със санкции попадат и три компании, за които се смята, че са подпомогнати ГРУ при кибератаките.  

"Тези действия следват нееднократни лични и публични предупреждения, които сме отправяли към руското правителство и са необходим и подходящ отговор към опитите да се навреди на интересите на САЩ в нарушение на установените международни норми", заяви Обама в изявление. 

Държавният департамент обяви 35 дипломати от посолството на Русия във Вашингтон и консулството в Сан Франциско за „персона нон грата“. Те и семействата им имат 72 часа да напуснат Щатите.

„Департаментът за вътрешна сигурност и Федералното разузнавателно управление ще разпространят класифицирана техническа информация за кибер активността на цивилни руснаци и разузнавателни служби, за да могат службите за защита на мрежите в САЩ и чужбина да идентифицират, засекат и прекъснат кампанията на Русия за злонамерени кибердейности“, се казва в изявление на Белия дом.

Според информация на американското разузнаване Русия се е намесила в хода на президентските избори в САЩ, за да осигури предимство на републиканеца Доналд Тръмп. Твърди се, че Владимир Путин лично е давал нарежданията как да се борави с информацията от Демократическата партия, добита от хакери, за да се увеличат шансовете на Тръмп. Русия многократно е отхвърляла обвиненията.  

Очаква се Русия да отговори, като от своя страна изгони дипломатическите представители на Щатите.

“Разбирате, че ще има ответни мерки, ще бъде очистено и американското посолство в Москва, и консулството“, коментира заместник-председателят на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Владимир Джабаров, цитиран от ТАСС.

Новите санкции показват пълната дезориентация на заминаващата си администрация и ще усложнят опитите за възстановяване на отношенията между САЩ и Русия, коментира представителят на руското министерство на външните работи по въпросите на човешките права Константин Долгов, цитиран от RT.

“Подобни едностранни стъпки имат единствената цел да увредят отношенията и да усложнят възстановяването им в бъдеще“, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

17

косата

19.02 2017 в 20:13

И Тръмп не може да ги върне вече ...

7506

15

Ха сега да видим Доналд!

20699

11

Новак

30.12 2016 в 08:35

Да обвиняват руснаците, че са манипулирали директно резултатите бих разбрал тази истерия. Тръмп спечели вота доста по-убедително отколкото Обама спечели и двата си мандата. То бива вкопчване във властта, но все пак с някаква мяра. С тези твърдения и действия посланието към американците е - вие сте тъпи и манипулируеми глупаци. Нещо от сорта на "лош мат'рял". Това е още едно доказателство защо светът е изпаднал в тази криза - западните народи си позволиха да бъдат управлявани от глупави, нагли и алчни хора. Тези народи се подведоха по желанието да живеят богато за сметка на други хора. Семейство Буш плюс ястреба Тони Блеър опустоши Ирак и Афганистан, Клинтън бомбардира Белград и създаде мюсюлманска държава в Европа. Дребният женкар Саркози и наследникът му безличният Оланд тръгнаха да бастисали Кадафи, но и това не можаха да направят като хората. Меркел покани Азия и Африка да дойдат в Германия. Европейски страни съюз под ръководството на дебелогъзи бюрократи заприличва на СССР. Ние си избираме Боко и търпим шмекериите му защото ни прави магистрали с чужди пари, а българското производство е свито в ъгъла - даже хубавите ябълки са от Македония, Гърция и Турция. Е щом допускаме това ще си мълчим!

17898

8

кикимора

29.12 2016 в 23:35

Не се разбра хакерите дипломати ли са?
Микрософт ще ги наеме веднага.