Руските служби предотвратили атентат на "Ислямска държава"

OFFNews 08 февруари 2016 в 13:16 3990 8

Руските служби предотвратили атентат на

Руската Федерална служба за сигурност е заловила вчера в Екатеринбург души, за които има сведения, че са членове на терористичната организация "Ислямска държава", съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение от пресцентъра на службата. 

Бандата включва граждани на Русия и на страни от Средна Азия. Арестуваните са подготвяли "атентати с широк отзвук чрез употреба на самоделни взривни устройства" в Москва, Санкт Петербург и Свердловска област, информира ФСС.

По данни на службата групата е била ръководена от емисар на ИД, пристигнал от Турция.

При обиски у задържаните е открита лаборатория за производство на взривни устройства, експлозиви, детонатори, огнестрелни оръжия, гранати, екстремистка литература, съобщава БТА.

След атентатите заловените планирали да заминат за Сирия, където да участват в бойни действия в състава на ИД. Срещу тях е образувано наказателно дело за терористични атентати, незаконно боравене с оръжие, незаконно съхранение на експлозиви. Следствието проучва престъпните им контакти, добавя агенцията.

От края на септември 2015 г. руската армия нанася удари по цели на джихадистите в Сирия. 

Русия нанесе първи въздушни удари в Сирия, съобщи CNN по информация на високопоставен източник. Руската авиация е бомбардирала позициите на „Ислямска държава” близо до град Хомс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови