Руски самолети бомбардираха Алепо, варели с експлозиви удариха болница

OFFNews 01 октомври 2016 в 13:53 10244 20

Руски самолети бомбардираха Алепо, варели с експлозиви удариха болница

Руски военни самолети са бомбардирали днес райони под контрола на бунтовниците в Алепо, а сирийската армия е обстрелвала старата част на града в хода на голяма офанзива. Това заявиха бунтовници и мониторингова организация, цитирани от Ройтерс.

Въздушните удари са се съсредоточили върху важните снабдителни линии на районите под контрола на бунтовниците - пътя, наричан "Кастело", и квартал "Малах" - докато в квартал "Сулейман Халаби", фронтовата линия северно от стария град на Алепо, се водят боеве.

Източник от сирийската армия заяви пред местните държавни медии, че нейните сили са напреднали, но това беше отречено от бунтовниците, които казват, че са отблъснали атаката.

"Обстрелват масирано стария град след поредния им неуспешен опит да напреднат. Загубиха няколко бойци, а ние сме непоклатими", каза Абу Хамам, бунтовник от групировката "Файлак аш Шам".

Сирийският център за наблюдение на човешките права, базирана във Великобритания организация, която наблюдава войната, съобщи за масиран обстрел от правителствените сили и боеве "с променлив успех" в квартал "Сулейман Халаби".

Най-голямата болница в бунтовническите квартали на Алепо, която беше бомбардирана в сряда, днес е била ударена от най-малко два варела с експлозиви, съобщи Сирийско-американската медицинско дружество (SAMS), цитирано от Франс прес.

Има информация и за използване на касетъчни бомби, посочи Адам Салул от базираното в САЩ дружество, което е неправителствена организация, управляваща болницата М10.

В сряда тази болница и още едно лечебно заведение бяха бомбардирани, при което загинаха най-малко двама пациенти, а двама души от здравния персонал бяха ранени, по данни на неправителствената организация Лекари без граници.

Двете болници бяха принудени да спрат дейността си и сега в източните квартали на Алепо, контролирани от бунтовниците, работят само шест здравни заведения, отбелязва медицинското дружество. Тези нападения бяха определени от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун като "военни престъпления".

Сирийският център за наблюдение на човешките права също съобщи днес за въздушен удар срещу полева болница в бунтовническия квартал Сахур. Един човек е убит и болницата не може да функционира.

Според Световната здравна организация (СЗО) Срия е най-опасната страна за медицинския персонал, като през 2015 година са извършени 135 нападения срещу здравни заведения.

През цялата нощ градът бе обстрелван с тежка артилерия в района, контролиран от бунтовниците, където правителствените сили напредват малко по малко.

Подкрепяни от въздушни удари на руските си съюзници, силите на режима на Башар Асад започнаха на 22 септември мащабна офанзива, за да си върнат контрола над втория по големина град в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

20

Red or Dead

01.10 2016 в 20:57

“““...Реди, кой живее с албанци в Швейцария?!....“““““

Хахахаха..хихихихииии....туй е една стара шегичка(ама съвсем добронамерена, естествено) на наша скромност и “Сотето“....която е насочена към един от символите и флагманите на сектата “умните..красивите..интелигентните“.....иде реч за трансексуалнта тьотка Владичка подвизаваща се под акаунт-“Влади“.....та тя въпросната работи като чистачка и “момиче за всичко“ в имението на швейцарците от албански произход - братята Гранит и Таулант Джака..не знам дали си футболен запалянко, но Гранит е вече играч на Арсенал Лондон, лично се видяхме онази вечер в Лондон на мача за ШЛ с Базел....та той вика, тая Владичка не ще пари...иска в натура - Албански бахур....мераци..кво да правиш...хихихихии...

10538

17

Black Hex

01.10 2016 в 17:58

Чесън, любопитен съм какво квириш и как би го изсвирил. И пак подчертавам ДЕБЕЛО, аз не съм музикант и професионално никога не съм се занимавал с музика.
Но щом не може - не може. В крайна сметка всеки има право на неприкосновено лично пространство и повече няма да настоявам. Здраве да е.

10538

15

Black Hex

01.10 2016 в 17:00

Айде нема нужда.
Нито ти си King Julien XIII, нито пък аз съм Maurice. Още по-малко бих могъл да бъда Mort.

Пусни там едно соло на китарата, пусни ни линк да го видим и тва е.
Живи и здрави. Щом за теб историческите факти са досада... живей си непросветен. Твоя воля.

10538

13

Black Hex

01.10 2016 в 16:32

Не е "фърляла" варели, а гранати. И си виновен, защото подменяш исторически факти. Освен това съвсем не сме били първи в това, за разлика от балона с артилерията.
Въобще по това време сме и криели шапката и на "френците" и "ингилизите" с майсторското управление на артилерийската стрелба. Таковали сме им маменцето направо.
А те са се раздирали от съмнения как толкова неук и прост народ (нещо, в което ти, да точно ти, обвиняваш днес българите) да владее това висше военно изкуство. За него трябва много математика (другата ти боса тема)! Не е като сега с айпада да насочваш миномета.
:)
 
X

Подкастът на OFFNews