Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Руската Мата Хари: как журналистката Леся стана агент на Кремъл

OFFNews 18 декември 2015 в 19:44 5746 7

Алексей Венедиктов и Леся Рябцева.

Много руснаци не могат да я понасят, подиграват ѝ се за инфантилния външен вид, а спекулациите, че е имала връзка с главния редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов не престават. Това обаче не е всичко - оказва се, че 24-годишната журналистка Леся Рябцева е опитна шпионка на Кремъл, пише "Лидове новини".

Към момента най-разпространената версия е следната: Леся е внедрена със специална мисия в "Ехото на Москва", една от последните свободни руски радиостанции, в която звучат гласове на опозицията, за да донася какво се случва в медията. И да създава интриги и конфликти в редакционния екип.

Операция "Тик-так"

Главният идеолог на проекта "Леся" вероятно е Константин Риков, известен продуцент и бивш депутат. Първоначално той твърдеше, че кодовото име на операцията не е "Леся", а "Тик-так".

Въпреки факта, че впоследствие Риков каза, че е излъгал за мисията на Леся, всичко, което Рябцева прави през последните седмици, е в полза на Кремъл. Дори и прокремълските сили да не са поръчвали на 24-годишната журналистка мръсната работа, тя така или иначе я свърши.

Рябцева се появи в "Ехото на Москва" през 2011 г. За кратко време тя стана дясната ръка на авторитетния главен редактор Венедиктов. Конфликтите не закъсняват: малката Леся е заядлива в ефир, понякога даже груба, много от журналистите в медията не искат да работят с нея.

Заради Леся няколко авторитетни журналисти от първоначалния екип на "Ехото" връчват оставки. Ала Венедиктов я смяташе за най-талантливата млада журналистка и отличен мениджър.

Така мислеше Венедиктов. Поне до 5 декември, когато дойде новината, че Леся напуска "Ехото на Москва" и получи нови прозвища: медийна Мата Хари; шпионката на Кремъл, Сноудън в пола.

Леся Рябцева

Новата Мата Хари

На 12 декември истината лъсна - Леся се появи в жълтото предаване "Новите руски сензации" на пропагандния федерален канал НТВ и размаха "мръсното бельо" на руската опозиция: Ходорковски бил манипулатор, Навални - политически импотентен, Венедиктов - дядка, Ксюша Собчак ѝ завиждала, колегите ѝ от "Ехото" - нищожества, либералната опозиция в Русия - говно, Лавров - работохолик, "Путин - моят президент".

Благодарение на покровителството на Венедиктов, Рябцева се е сближила с почти всички влиятелни опозиционни лидери. Заради Венедиктов е гостувала и на Ходорковски, в швейцарската му вила. Именно там Леся пак спретва скандал, за да дискредитира критиците на Путин.

Засега "разкритията" на Леся са сплетни, които са достойни единствено за жълтата преса. Никакви конкретни данни за корупция, връзки с американските специални служби или сексуални оргии в редиците на руската опозиция, пише "Лидове новини".

А какво направи главният редактор Алексей Венедиктов след "разкритията" на Леся по федералната НТВ? Залепи бележка на вратата на редакцията на "Ехото на Москва". На нея пишеше:

"Уважаеми колеги, моля Ви да приемете моите извинения за несправедливите и груби публични изказвания на Леся Рябцева по Ваш адрес. Моля Ви, не приемайте тези изказвания за Ваша сметка, а за моя."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови