Русия обяви кои са пилотите от сваления бомбардировач

OFFNews 25 ноември 2015 в 14:56 8281 12

Наградени посмъртно

Снимка Портал „Русская весна

Подполковник Олег Пешков (вляво) и матрос Александър Позинич. Портретите им са показани на витрина в Москва и покрити с цветя.

Руският президентът Владимир Путин е подписал указ за награждаване на командира и щурмана на сваления във вторник бомбардировач Су-24М, съобщи Интерфакс.

По този начин бяха обявени официално и имената на пилотите от сваления самолет - подполковник Олег Пешков и капитан Константин Мурахин.

С обявяването на указа руските власти поясниха и какво е съдбата на двамата пилоти. Според съобщението единият е бил убит във въздуха от сирийски тюркмени, а другият е спасен от руски и сирийски военни. 

Подполковник Олег Пешков, пилот на бомбардировача, е награден посмъртно със звезда на Герой на Руската федерация. Пешков е убит от тюркмени след катапултирането.

Капитан Константин Мурахтин - щурман на самолета е награден с орден на Мъжеството. Спасили са го руски и сирийски военни. По-рано Путин съобщи за него: „Мисля, че той се намира в базата, на летището“ („Хмеймим“, недалеч от Латакия).

Капитан Константин Мурахтин, щурман на самолета

Посмъртно е награден с орден на Мъжеството матрос Александър Позинич. Той е участвал в спасителната операция и е убит от тюркмени в хода на издирвателните работи. Вчера бе съобщено за морски пехотинец, загинал при инцидент с хеликоптер Ми-8.

Званията Герой на Руската федерация и Герой на труда Руската федерация са най-високите държавни награди в страната.

Преди да станат ясни имената на двамата пилоти, в руски медии и в социалните мрежи се появи снимка, за която се предполагаше, че е на един от пилотите, загинал при свалянето на самолета. 

Информацията разпространи chelyabinsk.ru, като се позова на свои източници, които потвърдили самоличността на пилота. Според медията става въпрос за летеца Сергей Румянцев, летец от Челябинск. 

Преди информацията да е потвърдена официално обаче, тя вече беше разпространена в интернет, включително на страницата на Румянцев в руската социална мрежа „ВКонтакте“, където потребителите започнаха да изказват съболезнования на семейството на пилота.

„Комсомолска правда – Челябинск“ в крайна сметка успява да се свърже със сина на Сергей Румянцев Илья, който съобщава, че баща му е жив и здрав, като по-късно казва и че е разговарял с него.

При свалянето на руския изтребител от турските ВВС двамата пилота са катапултирали. Сирийски тюркмени обявиха, че са застреляли двамата пилоти още във въздуха.

Турция обяви, че двамата пилоти са живи и са пленени от сирийски бунтовници, като турските власти се опитват да ги освободят.

Късно снощи Русия обяви официално, че един от пилотите е бил убит още във въздуха, а съдбата на втория пилот е неизвестна.

Медии обявиха днес, че вторият пилот е жив. Според информацията той е бил евакуиран от сирийски военни и в момента се намира в руската авиобаза Хмейм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!