Русия иска жена от Източна Европа за шеф на ООН

OFFNews 04 октомври 2016 в 07:40 8660 15

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че страната му иска следващият генерален секретар да е жена и да е от Източна Европа, предаде БНТ.

Това беше първата реакция след изказването на Кристалина Георгиева снощи. Георгиева, която смени Ирина Бокова в надпреварата за генерален секретар на ООН, говори повече от 2 часа и половина пред Общото събрание. 

След като изказа вижданията си, започнаха и първите реакции. Още снощи подкрепа за Кристалина заявиха Латвия и Полша. Американското правителство отказа да съобщи кого от кандидатите подкрепя, но заяви, че търси най-достойния кандидат. 

От страна на Русия Чуркин даде недвусмислена подкрепа.

При следващия кръг от изборите за поста шеф на ООН ще се гласува с бюлетини с различен цвят, което ще позволи на хората да разберат как и за кого гласуват страни като Съединените щати, Китай и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12135

13

jackotsenkite

04.10 2016 в 10:50

Толкоз е напудрена , русичка и розовичка.
Прилича на германка.

14847

12

БирникЪ

04.10 2016 в 10:40

Но без полираната техника и неспирното напомпано говорене на Хилари.


Хората в ООН са дипломати - учтиви и сдържани, не са като евродепутатите. Но оценката на много от запознатите след срещата беше горе-долу като за Румяна Желева в Европарламента.
Георгиева още не е отговорила на въпросите, които й зададох писмено на английски тази сутрин, и ако до утре положението не се промени, ще ги публикувам тук в превод на български като "отворено писмо" до кандидатката.

14847

11

БирникЪ

04.10 2016 в 10:39

На въпрос за работата си с бежанците Георгиева разказа, че първото нещо, което направила като еврокомисар за младите либийци-бежанци в Тунис, било да им раздаде футболни топки, да изразходвали енергията си в спорта. Това сигурно беше разчетено да предизвика смях, но не предизвика. Хората си гледаха часовниците. Лек смях в началото, наистина, предизвикаха коментарите й около за краткото време за отговор и как й било трудно да се вмести, подразбирайки колко много имала да каже. Така започна и един от отговорите си на пресконференцията - даде да се разбере, че може да говори оттук до довечера.
Това обаче никак не се потвърди. Георгиева пропусна голяма част от въпросите, било от неумение да следи с разбиране говорещите и си води записки, било от неподготвеност или нежелание да им отговори. При това за нея работеше голям екип - изброих поне шестима информационни работници с лаптопи на банката на кандидата. В селективността й имаше нещо от Хилари Клинтън на дебата с Тръмп. ...

14847

10

БирникЪ

04.10 2016 в 10:38

Георгиева повтори няколко пъти, че ООН трябвало да е като света, който го е избрал, че е по-добре било да няма проблеми (но имало), три пъти размаха над главата си синьото книжле с устава на ООН като аргумент за нещо. Не каза нищо по същество по нито един политически въпрос, но особено неподготвена изглеждаше в областта на разрешаването на конфликти и контрола над въоръженията, както и на т. нар. реформа на Съвета за сигурност.


На въпрос за борбата с тероризма Георгиева обясни, че Боко Харам и Ал-Кайда не искали да дойдат да говорят в ООН, противоречейки си с казаното миналата седмица пред в. "Файненшъл таймс", че недържавни групи като Боко Харам и ИДИЛ се били превръщали в миналото в правителства и идвали да говорят в ООН. ....

14847

9

БирникЪ

04.10 2016 в 10:37

Писах вече, че българският акцент на Бокова се долавя на английски. Но Кристалина Георгиева, извън репетираното или прочетеното, говори английски със силен български акцент, оскъден речник и необичайно грубовата за дипломатическите среди мимика и жестикулация. Още към средата на въпросите, час след началото, тя се умори и разконцентрира, явно и от напрежението да импровизира върху повече или по-малко непознати материи, заговори бавно, на моменти почти несвързано, с мъка търсеше думите си.
Имаше много въпроси, сред тях и доста смислени и важни. Но ораторката не беше на равнището им. Платитюдите й бързо отегчиха иначе пълната заседателна зала (срещата не беше в голямата зала на Общото събрание, дето се изказа Плевнелиев). ...

14847

8

БирникЪ

04.10 2016 в 10:37

В ООН Кристалина Георгиева стъпи в обувките на Румяна Желева
Валентин Хаджийски
Автор: Валентин Хаджийски
Всички статии на автора
Неформалната среща на Общото събрание на ООН с допълнителния български кандидат за генерален секретар Кристалина Георгиева завърши преди малко. Имаше съвсем кратък брифинг за медиите, сигурно вече отразен в ефир от Би Ай Ти и Ралица Василева.


Георгиева започна добре, със заучено и гладко прочетено на английски изказване, в което според обичая имаше и два кратки пасажа на френски и руски. При отговорите на въпросите обаче стана ясно, че тя не само не говори, но и не разбира сносно френски, дори след толкова години в Брюксел. Слагаше си слушалката за превод веднага, щом някой й заговореше на езика на Молиер, при това пропусна да отговори на повечето от тези въпроси. Несвикнала с канадския обичай да говорят винаги и на английски, и на френски, тя пропусна да сложи слушалката дълго след като ораторът превключи езиците....