Русия и Сирия готови да продължат хуманитарните паузи в Алепо

ОFFNews 26 октомври 2016 в 16:22 2993 0

Снимка Reuters

Русия и Сирия са готови да продължат хуманитарните паузи в Алепо, ако получат гаранции за евакуацията на цивилните от града, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"Русия и сирийското правителство са готови да продължат хуманитарните паузи в Алепо, ако получат гаранции от международните организации, потвърждаващи готовността за евакуиране на болните, ранените, както и цивилното население от контролираните от бунтовниците райони", каза Конашенков.

По-рано днес Европейският съюз призова за подновяване на хуманитарната пауза. В общо изявление върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на съюза Федерика Могерини и еврокомисарят Кристос Стилианидес, отговарящ за хуманитарната помощ и справянето с кризисни ситуации, наблегнаха на необходимостта от доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на цивилни. 

Конашенков допълни, че руските военовъздушни сили не са нанасяли удари над Алепо и 10 км в радиус около града от 8 дни. По думите му шест хуманитарни коридора, полеви кухни и центрове за първа помощ остават отворени за цивилните, които напускат източната част на Алепо. 








 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews