Русия и Китай са против намесата на САЩ на Корейския полуостров

OFFNews 29 април 2016 в 12:08 6141 9

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и китайският му колега Ван И разкритикуваха намесата на САЩ на Корейския полуостров и в дебатите за оспорваното Южнокитайско море, предава AP.

На среща двамата министри изразиха несъгласието си с плановете на Вашингтон да позиционира противоракетна система в Южна Корея, като добавиха, че държави без териториални претенции към водите на Южнокитайско море не трябва да взимат страна.

Въпреки че Русия и Китай подкрепят наложените от Съвета за сигурност на ООН санкции на Северна Корея, двете страни са против американската противоракетна система THAAD.

"Значимите държави не трябва да използват действията на Пхенян като претекст да увеличат военното си присъствие на Корейския полуостров. Смятаме, че позиционирането на противоракетната система THAAD няма да реши проблема", каза Лавров по време на съвместна конференция.

По думите на Ван И, системата надвишава реалната необходимост от защита срещу Северна Корея и засяга стратегическата сигурност на Русия и Китай. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

11

El Commandante

29.04 2016 в 20:44

"Русия престава да съществува до седмица"

Ако всеки път като го чуех това, ми даваха по 5 кинта, вече щех да се казвам Пееф.

77927

8

El Commandante

29.04 2016 в 20:17

"Резултата е ясен."

Aaaбсолютно!