Русия е готова да съдейства напълно на антидопинговото разследване

OFFNews 10 ноември 2015 в 14:07 4043 1

Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) ще предостави на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) отчет по антидопинговите дейности на организацията.

Тази реакция на руската страна идва, след като Световната антидопингова агенция (WADA) предложи отстраняването на всички лекоатлети на страната от спортни мероприятия. Президентът на IAAF Себастиян Коу дори задейства процедура по замразяване на руското членство в леката атлетика.

Скандалът избухна вчера, след като WADA повдигна срещу Руската федерация по лека атлетика обвинения за употреба на допинг и заплахи. Според Световната антидопингова агенция летните олимпийски игри през 2012 в Лондон са били "саботирани", заради "ширещото се бездействие" срещу атлети с подозрения за употреба на допинг.

Агенцията обвини самата Русия, че провежда "държавна" допинг програма. Нейният доклад препоръча на петима атлети и на петима треньори да бъде наложена доживотна забрана за участие в спорта. Това означавало пълна забрана за участие на Русия в този спорт.

Според члена на комитета по социална политика в Русия Едуард Исаков, цитиран от ТАСС, обаче обвиненията на WADA към руските лекоатлети са безпочвени и по-скоро са политически мотивирани.

Исаков, който е бивш състезател по вдигане на тежести, припомни, че случаят от вчера не е първият опит за спиране на руските спортисти. "Първият път беше изключването на борбата от олимпийската програма. Знаете, че там медалите печелят основно руснаци. Вторият опит беше предложението за бойкот на игрите в Сочи, а третият - отмяната на домакинството на Русия на световното първенство по футбол. Сега пък е предложено да не бъдат допускани руски лекоатлети до участие на Олимпийски игри. Мотивите са ясни - тези спортове носят най-много медали от летните дисциплини", каза той

Според него руското спортно министерство си има ясно изградена антидопингова програма и се бори активно с употребата на забранени стимуланти.

Самото руско Министерство на спорта също изказа своя официална позиция по темата. То призова Световната антидопингова агенция (WADA) да използва реални факти и доказателства, когато разследва местни лекоатлети.

"Спортното министерство на Русия следи внимателно всички решения и факти, изложени в доклада, и приема съответните мерки. Откриваме обаче голяма разлика между информацията на журналистите и проверените факти и доказателства. В този ред на мисли, ние призоваваме WADA да се уповава на реални факти и доказателства. Не сме изненадани от доста от точките, заложени в доклада. Осведомени сме напълно за проблемите на Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) и сме предприели конкретни мерки за коригиране на ситуацията. Федерацията има нов президент и нов главен треньор на националния отбор, а в момента тече и подмяна на неговия щаб. Ние имаме аналогично мислене с IAAF, а именно нулева толерантност към употребата на забранени стимуланти. Независимата комисия на WADA свърши много работа, а нейната препоръка е да бъде помогнато на Русия да подобри антдопинговата си система в най-кратки срокове. Ние нееднократно сме заявявали, че сме заинтересовани от обективно разследване на независима комисия, която има възможност да открие нарушения на антидопинговите организации, в това число и международната. Ние работим в тясно сътрудничество с WADA за отстраняване на грешките както на Руската антидопингова агенция, така и на Московската антидопингова лаборатория", гласи становището на министерството.

Междувременно австралийският лекоатлел Джаред Талънт е поискал от международната федерация да му присъди златен медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Той претендира за отличието в спортното ходене, именно заради разразилия се допинг скандал с руските атлети.

През 2012 Талънт завърши втори в спортното ходене на 50 километра, а пред него беше руският състезател Сергей Кирдяпкин.

"Мислех, че просто руската агенция е била зад това, но това, че IAAF е била съучастник, ме шокира", коментира австралиецът.

Според Талънт е имало достатъчно време, през което Кирдяпкин да бъде наказан. Австралиецът смята, че това е трябвало да се случи още през 2011 година.

"На 18 ноември 2011 г. те са имали доклад, в който се казва, че имат достатъчно доказателства, за да накажат Кирдяпкин, и не направиха нищо", каза още Талънт. Според него е станало очевидно, че има атлети, които са плащали подкупи на бившия президент на IAAF Ламин Диак. Именно това е и причината Талънт да смята, че международната федерация е била съучастник и е прикривала злоупотребата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови