Русия: Турските изтребители са чакали в засада руския самолет

OFFNews 27 ноември 2015 в 19:19 10253 48

Турските изтребители, които свалиха руския Су-24, са го чакали във въздуха. Това означава, че това е било предварително планирана акция.

Това обяви главнокомандващият на руските въздушно-космически сили генерал-полковник Виктор Бондарев.

Резултатите от обективния контрол на радиолокационните средства на Сирия потвърждават, че двата турски Ф-16С са се намирали в зоната на дежурството в продължение на 75 минути на височина 2400 м, което говори, че акцията е предварително планирана и двата изтребителя са имали готовност да действат от засада във въздуха над територията на Турция, обяви Бондарев, цитиран от ТАСС.

По думите му ако турските изтребители са дежурели на земята, би им отнело 46 минути, за да стигнат до мястото, откъдето е изстреляна ракетата, свалила руския самолет. Руският Су-24 обаче се е намирал в зоната на засичане от радиолокационните средства на турските ВВС 34 минути.

Това според главнокомандващия руските ВКС говори, че турските изтребители са действали по предварително решение да свалят руския самолет.

Руският самолет се е намирал на не по-малко от 5 км от турската граница. Турският Ф-16, изстрелял ракетата срещу руския самолет, е прекратил маневрирането си в зоната на дежурството и е започнал да влиза в точката на пуска на ракетата почти две минути преди максималното приближение на руския самолет до сирийско-турската граница. При това той е навлязъл на 2 км в сирийското въздушно пространство и се е намирал там в продължение на 40 секунди, което е установено от средствата за обективен контрол на ПВО. Руският самолет не е нарушавал турската граница, подчерта Виктор Бондарев.

Той обясни, че според данните след като е изстрелял ракетата по руския самолет, турският изтребител с рязка маневра е завил наляво на 130 градуса и се е спуснал под долната граница на зоната на засичане от средствата на ПВО.

При това той е наблюдавал вляво от себе си взрива на руския самолет и бялата димна следа зад него, за което е доложил в ефир на ръководителя на полетите, каза Бондарев, като допълни, че средствата за обективен контрол в авиобазата Хмеймим и на намиращия се наблизо руски самолет не са засекли нито едно предупреждение от турския Ф-16 към руския Су-24М на предварително уговорената честота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!