Румънското правителство оттегля постановлението, което предизвика протести

OFFNews 04 февруари 2017 в 20:41 26354 19

Румънското правителство ще оттегли

Правителството в Румъния ще оттегли спорното постановление, с което се декриминализират някои корупционни престъпления. Това съобщи министър-председателят Сорин Гриндяну. Постановлението бе прието във вторник вечерта от правителството без консултация с парламента.

„Утре правителството ще проведе заседание за отмяна на указа“, съобщи премиерът на извънредна пресконференция. „Не искам Румъния да бъде разделена. Не може да бъде разделена на две“, допълни Гриндеану.

Премиерът обяви, че възнамерява да започне обществени консултации по провеждане на правосъдна реформа, включително по премахване на спорния праг за нарушения в размер на 200 000 леи (44 000 евро). Малко преди изявлението на Гриндяну новината за изтегляне на спорното постановление потвърди лидерът на партия АЛДЕ Калин Попеску-Таричану - по-малкият коалиционен партньор на управляващите социалдемократи, съобщава БНТ.

Пета поредна нощ беляза румънската столица Букурещ и други големи градове в страната с масови протести, след като скандалният нормативен акт предизвика вълна от протести. 

Президентът Клаус Йоханис заяви, че на неофициалната среща на ЕС в Малта днес е разговарял с почти всички европейски лидери и те са разтревожени от ситуацията в Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

23

Путин сам ни го казва - не сме достатъчно мъжествени и сме си виновни за всичко.

В Румъния демокрацията работи и народът е буден, и си отстояват интересите. Затова са и по-добре от нас. И газ си добиват от Черно море, и американски бази приеха да ги защитават от имперски руски мераци.
Къде у нас такива чудеса?

23293

20

Стефан

05.02 2017 в 03:02

Ти наистина ли вярваш в Дядо Мраз и Умната Блондинка?
Това са приказни персонажи.
Парите ли ти се струват много? Не са. Плащаш по два лева на неколцина, които са способни да задействат подчинени балъци. Това вече струва стотинки, за половин милион тълпа. И по левче за всеки следващ подскачащ на площада милион балъци. Те сами са готови да си платят, за да се почувстват в джаза. Понеже никога нищо не се случва в живота им, освен това.
Слушай, това е от букварите по психологическа война, ако искаш ще ти пратя книги. Сам със жълто около човката съм стоял на калпави места, и съм жив.
А виж конкретните глупости на онова правителство - без съмнение са глупости, и непочтенни. Но те също така са резултат от общата ситуация в евросъюза, и той няма моралното право да им е съдия. Еле па да ги набутва в гражданска война.

23293

18

Стефан

05.02 2017 в 01:51

Не. Убиха ги с това, че превърнаха протестите в инструмент за преврати.
Макар че имаше прецедент за смисленото им узаконяване - втората и петата поправки в конституцията на щатите, например. Само че злоупотребата с такива неща, сега ще доведе до кървава баня в Европа.
Вече никой с акъла си, няма да повярва в честността на никакъв протест, па ако ще да е за обесено от хулигани коте. И е въпрос на време да се случи срещу правителство с ташаци, а не с тайни банкови сметки в офшорки. След това Тянанмън ще изглежда като детска градина - европейците са по-жестоки и от насекомите. Просто палят бавно, а после става бързо и мазало.
60 - 100 милиона казваш, през последната Световна война? Не разсмивай партенките ми, толкова ще отидат през първата година. А после ще се почне.

23293

16

Стефан

05.02 2017 в 00:42

И да плюваш минуси и да не плюваш, и да се правиш на рускак с акцент от Хайфа, и с телавивски даже - ритна котлето.

23293

15

Стефан

05.02 2017 в 00:29

Не го знам какво ще прави, но докато не се научи да си включва дрегера на клавиатурата - няма да прокопса.