Румънският кабинет се отказа от промените в закона, но протестите продължават

OFFNews 06 февруари 2017 в 21:10 4933 7

След като вчера румънското правителство реши да спре спорното постановление, което трябваше да помогне на много политици да избегнат правосъдието, днес кабинетът се отказа и от намерението да внесе промените като законопроект. 

Въпреки победата обаче протестиращите не се отказаха и излязоха на пореден протест, вече с искане на оставката на правителството. 

Хиляди демонстранти се събраха отново в центъра на Букурещ. Те обявиха, че правителството е дълбоко корумпирано, като се има предвид, че първия им приоритет след встъпването в длъжност е бил да дадат на заден борбата с корупцията. 

Половин милион румънци излязоха на протест в неделя заради приетото по кабинета постановление, според което се дикриминализират обвинения в корупция, ако щетите са под 200 000 леи (44 000 евро). 

Първоначално кабинетът се отказа от това промяната да бъде приета като постановление, което да не минава през парламента. След това от Министерството на правосъдието обявиха, че вместо това тя ще бъде внесена като проектозакон, а днес оттам обявиха, че в момента ведомството не се занимава с такъв законопроект. 

Въпреки това протестите в Румъния продължиха и в понеделник, като вече са с искане за оставка на правителството, а опозицията внесе вот на недоверие срещу правителството. Опозицията настоява правителството да признае грешката с приемането на правителственото постановление, което щеше да декриминализира някои корупционни деяния, и да подаде оставка.

Лидерът на социалдемократите обаче е категоричен, че няма причина за оставка.

Вотът на недоверие ще бъде обсъден на пленарно заседание в сряда.

Лидерът на социалдемократите заяви, че ако протестите продължат и след отмяната на постановлението, "сме свидетели на нещо друго, фактически на един политически протест след изборите".

В същото време беше организиран и контрапротест. Около 100 души излязоха на протест срещу президента Клаус Йоханис, който се обяви против промените в закона и дори се включи лично в демонстрациите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11058

6

piton

06.02 2017 в 23:07

500 000 протестиращи срещу 100 контрапротестиращи... Кои ли са платени :-) Когато бяха протестите срещу Пеевски - шеф на ДАНС, пак имаше 50 контрапротестиращи срещу Плевнелиев, който подкрепи протестите ...

11751

1

Big Smile

06.02 2017 в 21:34

Що не ги подкрепят от Столетницата? Тролове - марш към Магадан!