Ройтерс: Падането на Шенген ще струва 110 милиарда евро

OFFNews 03 февруари 2016 в 11:48 3078 5

migrants
Мигрантското нашествие поставя под въпрос съществуването на Шенгенското пространство

Възвръщането на постоянния граничен контрол в Шенгенското пространство ще струва на европейците 110 милиарда евро за следващите 10 години. Това предаде агенция Ройтерс като се позова на резултати от изследване на центъра Strategie към френското правителство.  

Според данните на центъра, намаляването на трансграничния туризъм и търговията през държавните граници заради отпадане на режима на свободно движение ще доведе до спад на производтвото с 0.8 на сто през следващите 10 години. Спадът на търговията може да достигне 10-20 процента. Половината от общата сума ще е заради намаляването на туристическия поток. Други 38% загуби се очакват от ограниченията на възможността за работа в съседни държави от Шенген. Повишените разходи за транспорт ще донесат още 12 на сто загуби.

В краткосрочен план Франция ще загуби от един до 2 млрд. евро, а за десетилетието загубите ще достигнат до 10 млрд. евро или 0.5 от брутния вътрешен продукт.

По данни на агенцията за граничен контрол "Фронтекс" за десет месеца на миналата година в ЕС са пристигнали 1.2 млн. мигранти. Временен граничен контрол за половин година вече въведоха Германия, Австрия, Франция, Швеция, Дания и Норвегия, която не е член на Европейския съюз, но участва в общия пазар на съюза. Според изявления на европейски политици,  Гърция е заплашена с изключване от Шенген, заради нарушения в безвизовия режим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!