Референдум решава съдбата на италианския премиер Матео Ренци

OFFNews 04 декември 2016 в 08:44 3925 1

Снимка ЕПА

Италианците гласуват днес в референдум, който ще реши съдбата на италианското правителство, оглавявано от премиера Матео Ренци.

Избирателите в третата най-голяма икономика в еврозоната трябва да решат дали да подкрепят конституционните реформи и да оставят кабинета "Ренци" на власт или да ги отхвърлят, което би довело до оставката му.

Реформите ще концентрират властта в ръцете на правителството, което е и основният аргумент в лагера на апелиращите за гласуване с "не" - най-вече движението „Пет звезди” и партията „Северна лига”. Според Ренци обаче те ще допринесат за по-стабилно управление и за по-бързото вземане на решения при по-малко бюрокрация.

Избирателите трябва да кажат „да” или „не” на сложни въпроси, свързани с разпоредби за преодоляване на равноправния двукамерен парламент, намаляване броя на депутатите, ограничаване оперативните разходи на институциите, отменяне на Националния икономически и трудов съвет, преразглеждане на дял V –ти от част II –ра на Конституцията.

Те са формулирани въз основа на промените, приети от парламента през април. Засягат намаляване броя на сенаторите от 315 на 100 души, Сенатът да не гласува доверие на правителството и да приема само ограничен брой закони за разлика от Камарата на депутатите, която да има повече правомощия, премахване и преустройство на областните ведомства и др.

Вотът е от 7 до 23 часа местно време и за участие в него са призовани повече от 50 милиона италианци.

За валидността на конституционното допитване не се изисква кворум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

04.12 2016 в 09:40

Ахаха, тежък ден му се очертава на Путин днес, трябва да почне с подмяна на бюлетините в Австрия и после да се прехвърли в Италия да зачертава с молива правилните квадратчета, не е лесно, заеби....