Разследване засече полети с оръжие от България към Близкия Изток (видео)

Антония Чорева 27 юли 2016 в 19:15 17950 43

Снимка Болкан Инсайд

Belgrade Airport | BIRN

България и още 7 страни от Балканите пренасят оръжие и муниции към войната в Сирия и други размирни райони в Близкия Изток.

Това писа сайтът „Болкан инсайт“ – Балканската мрежа за разследваща журналистика.

Според тях огромен поток от оръжия, идващи от Източна и Централна Европа, подпомага войните в Близкия Изток.

Те са проследили най-малко 68 самолетни полета за едва 13 месеца, с които са пренесени оръжия и боеприпаси за близкоизточни държави и Турция, които от своя страна са ги насочвали в брутални граждански войни в Сирия и Йемен.

Репортерите са следили в реално време товарни полети на самолети, които според тях пренасят оръжието. В таблицата с полетите, която те представят (виж по-долу), ясно се вижда, че от България са летели такива самолети.

Полетите с оръжие, както твърдят разследващите журналисти, са тръгвали от София, Пловдив и Горна Оряховица.

Детайлни анализи на историята на полетите хващат 68 полета, в които се носят оръжия към Близкия Изток.

Най-чести са полетите с оръжие са от сръбската столица Белград.

Статистиката на европейските полети представя и още доказателства. От нея се разкрива, че самолети от България и Словакия са пренесли 2, 268 тона товар – равен на 44 полета с най-използвания самолет - Ilyushin II-76 – до военните бази на Саудитска Арабия и ОАЕ.

Това е търговия, която почти със сигурност е незаконна, според експерти по оръжейната търговия и правата на човека, които "Болкан инсайт" цитират.

„Доказателствата сочат системно пренасочване на оръжия към въоръжени групи, обвинени в извършването на сериозни нарушения на правата на човека. Ако е наистина така, тези трансфери са незаконни според Международния договор за търговия с оръжие на ООН и други международни споразумения и това би трябвало да спре незабавно“ – коментира Патрик Вилкен, експерт по контрола на оръжията в Амнести интернешънъл.

Давани са разрешения за износ на оръжие въпреки доказателства, че те впоследствие се отклоняват към сирийски и други въоръжени групи, обвинени в нарушения на човешките права и жестокости.

Източноевропейските оръжия и боеприпаси са идентифицирани в повече от 50 видеа и снимки, публикувани в социалните медии, и сега се ползват от групи от Свободната сирийска армия, подкрепяна от Запада, но са и в ръцете на бойци на ислямистки групи, като Ансар ал-Шам Ал Кайда, Ислямска държава, Сирия, фракции, борещи се за сирийския президент Башар Ал Асад и сунитските сили в Йемен – пишат в своето разследване журналистите.

Сред видеата има и такова, в което пише, че 82-милиметровата минохвъргачка в ръцете на бойците на Сирийската свободна армия е българско производство от 2015 г.

От ескалацията на конфликта в Сирия през 2012 година 8 страни - Босна, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия - са пренасяли оръжие и амуници на стойност най-малко 1.2 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

43

Red or Dead

28.07 2016 в 12:15

““““....От там откъдето идва цялото зло на света-от УСА....“““““

Е, туй е вън от съмнение, ама недей да ръчкаш гнездото на осите, че сега ще вземат да налазят ония с “балканчетата“ и с “бурките“....и пак щш стане мазало;)

63994

42

Red or Dead

28.07 2016 в 12:11

““““....Ето ви я простата истина: Убитите деца са добри за икономиката. Ако искате икономиката да процъфтява, убивайте деца.““““


Така е, но най-голямата и най-бруталната истина е, че раждайки се на Земята, на НИКОГО не е обещано, че ЖИВОТЪТ му ще бъде честен и справедлив........освен това ти си синтезирал много малка част от нещата, а нюансите са много по-различни, да ти припомнял ли колко МНОГО деца по света умират от глад, и в същото време тонове храни се изхвърлят.....животът НИКОГА не бил честен и справедлив....не искам пак да захващам темата за преразпределение на ресурсите на Земята......

77927

41

El Commandante

28.07 2016 в 11:16

Роджър го е казал много по-добре, много отдавна:

How strange to choose to end a life,
How strange to choose to kill a child...

77927

40

El Commandante

28.07 2016 в 11:14

"Дали е морално? Абе вие на кой свят живеете бе?"

Както и да го въртиме професоре, продаваме и изнасяме смърт.
Това е то.
Изнасяме убити деца, жени и мъже, това изнасяме.
По просто би било просто да изнасяме трупове.

Ето ви я простата истина: Убитите деца са добри за икономиката. Ако искате икономиката да процъфтява, убивайте деца.

77927

39

El Commandante

28.07 2016 в 11:12

"Познай от къде идват посредниците"

От там откъдето идва цялото зло на света-от УСА.

13207

38

Shoshon

28.07 2016 в 10:04

Пичове, как ще стане тази търговия без посредник. Познай от къде идват посредниците и за колко пари говорим ?! Тогава какво пише в тази статия ?

12670

36

nunka

28.07 2016 в 01:59

Още от 70 години на миналия век-възможно е и да е от по-рано,основният експорт на България към арабските страни е оръжие.Това,че обменът днес не се извършва под егидата на "партията-майка" не означава,че търговията е спряла,просто са сменени началниците.Спирането на продажбата на оръжия за арабския свят ще бъде минус за българската икономика,но няма да я срине.Спирането на оръжейната индустрия на САЩ обаче ще банкрутира държавата им,си мисля аз-неспециалист.