Разбиха канал за проституция, заработил 200 хил. евро по-малко от година

OFFNews 12 февруари 2016 в 10:49 4064 4

Разбиха канал за проституция, заработил 200 хил. евро по-малко от година

Снимка БГНЕС, архив

МВР разби група за организирала трафик на хора с цел сексуална експлоатация към Франция. В периода на разследването от юни месец 2015 г. досега на името на организатора на групата и неговите съучастници от Марсилия и други градове в страни от Западна Европа са изпратени повече от 200 хиляди евро, придобити от експлоатацията на жертвите на трафика, съобщиха от МВР.

Операцията по разбиването на групата е проведена от гранични полицаи и двама служители от съдебната полиция на град Марсилия. Акцията е била проведена в Русе, София, Силистра и Монтана. Задържан с европейска заповед за арест е организаторът на трафика на хора, 36-годишен мъж от Русе. В Марсилия са задържани и две жени на 33 и 22 години, които са били основни съучастнички. 

Граничните полицаи започват работа по случая през юни миналата година. Тогава те получават първата оперативна информация за група от района на Русе, която извършва трафик на жени с цел сексуална експлоатация от България за страни от Западна Европа, основно за Марсилия във Франция. Установени са главният организатор на трафика, неговите съучастници, както и 7 от жертвите - пълнолетни български гражданки. По системите за бързи парични преводи, от Марсилия и други градове в страни от Западна Европа на името на русенеца и негови съучастници са изпратени повече от 200 хиляди евро. Парите са събирани от двете съучастнички от проституиращите жени. 

Служителите от Гранична полиция са осъществявали с френските си колеги през цялото време активен оперативен обмен на информация, отнасяща се до организатора на трафика, неговите съучастници, съвместни пътувания през граница и придобити материални облаги.

През октомври 2015 г. материалите по случая са докладвани в прокуратурата на град Марсилия, където е започнато разследване. През декември 2015 г. съдия-следователят по случая е изготвил молба за правна помощ, която е изпратена в България.

При полицейската операция в България са извършени процесуално-следствени действия обиск, претърсване и изземване. Иззети са и са прибавени към материалите по делото документи за извършени парични преводи, хардуер от компютърна конфигурация, мобилни апарати, златни накити. Разпитани са 15 души, пострадали от трафика и свидетели на престъпната дейност.

Организаторът е предаден на на Окръжната прокуратура в Русе за започване на производство по екстрадиция. Съвместната работа по случая на граничните полицаи и френските им колеги продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови