"Путин не ми вдига телефона, боли ме, ако знаехме, че самолетът е руски, нямаше да го свалим"

OFFNews 26 ноември 2015 в 21:53 35876 29

Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след трагичния инцидент над Сирия между турски и руски самолети Путин вече не му вдига телефона, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"След това събитие позвъних на господин Путин, но досега той не е отговорил на обажданията ми", заяви той и изрази съжаление от факта, както и тъга от заплахите за санкции.

Ердоган после допълни, че ако страната му е знаела, че въздушното ѝ пространство е нарушено от руски самолет, а не от нечий друг, е нямало да стреля и всичко е щяло да се реши другояче. Въпреки това той поиска извинение от Путин и защити пилотите си, че са си свършили работата.

Президентът отхвърли обвиненията, че държавата му изкупува петрол от "Ислямска държава" и каза, че това са клевети и лъжи.

"Ние никога, наистина никога не сме имали такъв тип търговия с терористични организации. Трябва да се докажат тези твърдения и в момента, в който се приведат доказателства в подкрепа на тези твърдения, то тогава Тайип Ердоган няма да остане на този пост", коментира пред Франс 24 той.

Нещо повече - ако в Турция бъдат намерени товари с нефт от ИД, те са унищожавани незабавно.

"Нашата борба срещу Ислямска държава продължава по активен и непрекъснат начин и Турция е почти единствената страна, която се бори искрено срещу ИД", каза Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!