Путин и Оланд се договориха за нови мерки срещу ИДИЛ

OFFNews 27 ноември 2015 в 07:37 3173 6

За създаването на широка коалиция срещу "Ислямска държава" призоваха френският президент Франсоа Оланд и неговият руски колега Владимир Путин, пише Ройтерс. Оланд е на посещение в Москва, където търси подкрепа за отпор на терористичната организация, която пое отговорността за атентатите в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души.

Русия е готова да сътрудничи в борбата с тероризма в Сирия, коментира от своя страна Владимир Путин и също е за широк фронт срещу ИДИЛ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. На 31 октомври терористите свалиха руски самолет над Египет, при което загинаха всички 224 пасажери на борда.

Преди срещата си с Оланд Путин коментира, че широка коалиция е "абсолютно необходима" и по това отношение позициите на Русия и Франция съвпадат. Той подчерта необходимостта от обединяване на усилията в борбата с едно известно зло и една обща заплаха. "Ние сме готови на това сътрудничество", каза Путин.

Преди началото на срещата френският президент отправи призив за създаване на широка коалиция срещу групировката "Ислямска държава" с думите:

"Ние трябва да създадем заедно тази широка коалиция, за да ударим тероризма и за да може всички страни да действат заедно срещу тероризма и срещу ИДИЛ".

Вие отделяте голямо внимание и полагате много усилия за създаването на тази коалиция, коментира още Путин.

Ройтерс отбелязва, че в началото на седмицата Франсоа Оланд разговаря с Барак Обама във Вашингтон в търсене на подкрепа в борбата срещу терористичната организация.

Отделно в Париж френският президент имаше разговори с лидерите на Германия, Италия и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови