Черен понеделник в Полша заради готвена пълна забрана на аборти

ОFFNews 03 октомври 2016 в 15:08 6837 4

Снимка EPA

Жени, облечени в черно, протестират срещу предложената забрана на аборти в страната, съобщава Би Би Си. Недоволните са излезли по улиците на столицата Варшава в т.нар. Черен понеделник. 

Не е ясно колко са протестиращите, но недоволството си изразяват и жени извън столицата.

Засега абортите в страната са разрешени само в няколко специфични случаи: ако животът на майката е застрашен, има риск от необратимо увреждане на ембриона или бременността е причинена от изнасилване или кръвосмешение. Последната ситуация трябва да бъде потвърдена от прокурор. 

Ако новият закон бъде приет, абортиралите жени ще могат да бъдат наказвани с до пет години затвор. И лекарите, извършили процедурата, ще бъдат подсъдими. 

Според критици приемането му ще означава, че и пометнали жени също могат да понесат наказателна отговорност, тъй като в ранните стадии на бременност спонтанният аборт е неразличим от извършения от лекар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

03.10 2016 в 17:34

Тия в кой век живеят?

25665

1

Victimized

03.10 2016 в 15:15

До там ли я докарахме , протести в подкрепа на абортите . Дали на тези дами на снимката би им се искало майките им да не ги искаха , и да имаха възможност да ги отстранят в зародиш .
Имам друго предложение , като си разпоретина и го знаеш , има сигурни начини за да си гарантираш , че няма да забременееш проваляйки кариерата си и все пак може да правиш това което обичаш неограничено , а ако ти се прииска да си майка , което не знам дали с този морал е правилно , но все пак , деца за осиновяване има колкото искате , а те имат нужда от семейства .....