Прощалната реч на Обама: неприязън към Тръмп, благодарност към журналистите

OFFNews 19 януари 2017 в 12:50 6373 3

Снимка EPA

Отиващият си американски президент Барак Обама посвети прощалната си реч на последната си пресконференция, за да благодари на журналистите и да отговори изчерпателно въпросите им за Тръмп, Русия, Израел.

Той даде да се разбере, че намира някои идеи на наследяващия го на поста Доналд Тръмп за изключително тревожни. 

"Има разлика между нормалното функциониране на политиците и определени въпроси или моменти, при които основни наши ценности могат да бъдат поставени в опасност", заяви Обама.

"Слагам в тази категория систематично проявявана дискриминация. Слагам в тази категория пречките пред гласуването на хора. Слагам в тази категория институционални усилия за заглушаване на пресата", поясни той.

След края на президентския си мандат Обама планира да се премести само на две мили от Белия дом, да си осигури спокойно време със семейството, в което да не се занимава с политика, а да пише книги. Той подчерта, че не желае да се превърне в обществен критик на Доналд Тръмп.

Обама започна пресконференцията, като изрази загрижеността си за семейство Буш, което в момента е в болница.

"Те не просто посветиха живота си на тази страна, те бяха постоянен източник на приятелство и подкрепа за мен и Мишел през годините. Те са прекрасна двойка, изпращаме им молитвите и любовта си. Наистина добри хора."

След това президентът посвети цялата останала част от речта си на журналистите, на които благодари за съвместната им работа.

"Искам да благодаря на всички ви, които ме отразявахте толкова дълго време. Някои от вас познавам, пътувахме по света заедно. Наслаждавах се да работя с всички вас. Това, разбира се, не означава, че се радвах на всичко, което публикувахте, но това е смисълът на тези отношения. Не трябва да бъдете мои почитатели, очаква се да бъдете скептични, да ми задавате трудни въпроси. Не да правите комплименти, но да гледате критично на хората, които имат огромна власт и да бъдете сигурни, че те са отговорни пред хората, които са ги изпратили това. И вие го направихте. Вашето присъствие ни накара да работим по-добре - да бъдем честни, да работим по-здраво. Когато питахте защо все още не можем да излекуваме Ебола например, това ми даваше възможността да се върна и кажа: "Ще се справим ли с това преди следващата пресконференция?".

Прекарах много време да говоря за състоянието на демокрацията ни. Няма нужда да казвам колко ключова за нея е свободата на пресата. Тя не работи, ако нямаме добре информирани граждани, а вие сте тръбата, чрез която те получават информация за това което се случва в залите на властта.

Така че Америка има нужда от вас и демокрацията ни има нужда от вас. Моята надежда е, че ще продължите със същата упоритост, която показахте към нас, да вършите тежката си работа да стигате до дъното на историите и да ги разказвате, да принуждавате тези, които са на власт да бъдат най-доброто, което могат да бъдат, а нацията - най-доброто, което може да бъде.

Нямам съмнения, че ще го направите. Очаквам времето, когато ще бъда активен потребител на работата ви, а не предмет на текстовете ви. Искам да ви благодаря за изключителната служба на нашата демокрация."

След това президентът даде думата на журналистите за въпроси.

За Русия

"Мисля, че е в интерес на Америка и на света да имаме конструктивни отношения с Русия. Това беше моят стремеж по време на президентството ми. Там, където интересите ни се припокриваха, работихме заедно.

В началото на мандата си направих това, което можах, за да окуража Русия да бъде конструктивен член на международната общност и се опитах да работя с президента и правителството на Русия в помощ на тяхната икономика и използването на невероятните таланти на руския народ по конструктивен начин.

Мисля, че е честно да кажа, че след като президентът Путин се върна в президентството, антиамериканската реторика ескалира и подходът беше, че каквото и да прави Америка, е лошо за руснаците. Направихме всичко възможно, за да се противопоставим. Това връща духа на съревнование, който съществуваше по време на Студената война и направи отношенията по-трудни", заяви Обама.

Той не пропусна темата "Украйна" и заяви, че Русия е посегнала на независимостта и суверенитета на държава и че санкциите няма да бъдат вдигнати, докато това продължава.

"Казвал съм го преди - очаквам Русия и Украйна да имат силни отношения. Те са исторически свързани по всякакъв начин - културен и социален, но Украйна е независима държава."

Той подчерта, че намесата на САЩ е "добър пример за жизнено важната роля, която Америка трябва да продължи да играе по света, в опазването на основните правила и ценности в полза на човешките права, в полза на правата на жените, на свободата на пресата".

За живота си след президентския мандат Обама заяви, че има желание да пише, има желание да си почине и да прекарва повече време с "моите момичета" - съпругата си Мишел и двете им дъщери.

За резолюцията на ООН за Израел, на която САЩ не наложиха вето, Обама заяви: "Продължавам да бъда сериозно разтревожен за отношенията между Израел и палестинците. Разтревожен съм, защото статуквото е неприемливо - опасно е за Израел, лошо е за палестинците, лошо е а региона и е лошо за националната сигурност на Америка".

"Дойдох в президентството със сериозното намерение да направя всичко, което мога, за да насърча сериозните мирни преговори между израелци и палестинци. Вложихме много енергия, много време, много усилия през първата година, през втората година, през всички до последната година. Но това, което винаги е било ясно, е, че не можем да принудим двете страни да постигнат мир. Това, което можем да направим, е да осигурим платформа, да ги окуражим, но не можем да ги принудим", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

19.01 2017 в 13:12

""Мисля, че е в интерес на Америка и на света да имаме конструктивни отношения с Русия. Това беше моят стремеж по време на президентството ми."

АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА, Шейх Хюсейн лъже повече от Баце, заеби....

77927

2

El Commandante

19.01 2017 в 13:10

"при които основни наши ценности могат да бъдат поставени в опасност"

Тва ми напомня за най-комичната част от прощалните речи на лицето Асенов, в които той поучаваше Америка и ги питаше кое за тех е по-ценно: милионите или ценностите.

Много се смях.