Прокуратурата в Сеул арестува приятелка на президента на Южна Корея

OFFNews 31 октомври 2016 в 20:02 13532 5

Снимка EPA

Прокуратурата в Южна Корея арестува приятелка на президента Пак Кън Хе, съобщи ТАСС. 

Задържаната Чой Сун Сил е основен обвиняем в скандал със злоупотреба с президентската власт - намесване в държавните дела и оказване на влияние над представители на властта.

На разпита Чой е отрекла всички обвинения, съобщи представител на прокуратурата.

Според прокуратурата има риск Чой Сун Сил да унищожи доказателства срещу нея. Освен това няма постоянно местожителство в Корея, което говори за това, че може да избяга. 

Властите допълват, че жената се намира в крайно нестабилно състояние и като излезе на свобода, "може да се случи неочаквано събитие". 

Чой Сун Сил се е явила доброволно в прокуратурата. Тя е задържана за 48 часа. След изтичането на този срок може да се издаде заповед за постоянен арест. 

Жената се е намирала в чужбина, но се е върнала в страната, за да съдейства на разследването, коментира нейният адвокат. 

Чой Сун Сил е обвинявана в това, че е използвала влиянието си, за да накара големи корпорации да дават милиони като дсарение на свързаните с нея фондации. 

Според редица публикации по този начин са подлъгани 53 южнокрейски компании, а дарените от тях средства възлизат на около 72 млн. долара. 

Чой Сун Сил е близка приятелка на президента Пак Кън Хе и дъщеря на покойния лидер на религиозна секта в Южна Корея. Прокуратурата подозира, че Пак Кън Хе е давала на приятелката си секретна информация, в това число и текстове от свои бъдещи изказвания, като ѝ е разрешила да нанася корекции, като по този начин Чой Сун Сил е можела да влияе на икономиката и политиката на страната. 

Освен това според прокуратурата Чой Сун Сил се е намесвала в кадрови назначения и в работата на администрацията на президента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

5

El Commandante

31.10 2016 в 21:01

Душици.

Пък в УСА една бабичка я хванаха да цъка държавни тайни по нета от личния комп и кво?
Нищо, ето кво, сега за президент я гласат таа чума.