Прогнозата на професора, познал победителя във всички президентски избори на САЩ

ОFFNews 04 ноември 2016 в 15:20 25363 9

Професор Алън Лихтман е историк и политолог, който е познал изхода от всички избори за държавен глава на САЩ в последните три десетилетия - от 1984 г. до 2012 г. - и то не чрез традиционните методи с проучване на общественото мнение или демографски анализ, а чрез своя собствена система. 

През 1981 г. Лихтман, заедно с руския сеизмолог и математик Владимир Кейлис-Борок, създават система, по която може да се предвиди кой ще е следващият президент на Щатите. Двамата разглеждат всеки вот от 1860 г. до 1980 г. и извличат общо 13 фактора, които се оказват определящи и чието изпълнение или неизпълнение посочва вече 32 г. безпогрешно точния резултат.

Лихтман, който е и автор на книгата "Да предскажеш следващия президент: Ключовете за Белия дом 2016", разяснява как действа системата му. 

"Ключовете са 13 въпроса с опция за отговор правилно или грешно, където отговорът "вярно" винаги е в полза на преизбирането на партията в Белия дом, в този случай демократите. И ако 6 или повече от 13-те ключа са грешни, т.е. са против управляващата партия, тя губи. Ако по-малко от 6 са неверни, партията на власт получава още четири години", обяснява Лихтман пред "Уошингтън поуст".

Ключовите са следните:

1. Партиен мандат: След междинните избори действащата партия държи повече места в Камарата на представителите, отколкото след предходните междинни избори

2. Надпревара: Няма сериозна надпревара за номинацията на управляващата партия 

3. Настояще: Кандидатът на управляващата партия е настоящият президент 

4. Трета партия: Няма значима кампания на трета партия или независима такава

5. Краткосрочна икономика: Икономиката не е в рецесия по време на предизборната кампания

6. Дългосрочна икономика: Реалният икономически растеж на глава от населението е равен на или превишава средния растеж по време на предишните два мандата 

7. Промяна в политиката: Действащата администрация постига значими промени в държавната политика 

8. Обществено недоволство: Няма продължаващо обществено недоволство по време на мандата на настоящия президент

9. Скандал: Действащата администрация не е опетнена от голям скандал

10. Провал във външната политика/армията: Действащата администрация не допуска голям провал във външната политика или армията 

11. Успех във външната политика/армията: Действащата администрация постига голям успех във външната политика или армията 

12. Действащата харизма: Кандидатът на действащата партия е харизматичен или национален герой

13. Харизмата на опонента: Кандидатът на опониращата партия не е харизматичен или национален герой


Професорът твърди, че само един от критериите има отношение към познатите социологически изследвания - сондажите са от полза само при оценяването на потенциалния значим кандидат от трета партия. 

Още през септември Лихтман прогнозира, че Доналд Тръмп ще излезе като победител в битката за Белия дом, а по думите му към този момент демократите са назад по пет критерия: ключ 1 - те са били смачкани в междинните избори, ключ 3 - настоящият президент не се надпреварва, ключ 7 - няма голяма промяна в политиката във втория мандат на Обама като например здравната реформа, ключ 11 - няма особен успех във външната политика и ключ 12 - Хилъри Клинтън не е Франклин Рузвелт. Поне това твърди успешният професор. 

В скорошно интервю за "Уошингтън поуст" Лихтман добави и шестия решаващ фактор, а именно, че либератерианецът Гари Джонсън може да получи над 5 процента от вота. Това, обяснява историкът, е знак за недоволство към партията в Белия дом. 

Въпреки че дава прогнозата си, анализаторът отбелязва две важни условности.

Първата е, че Гари Джонсън може да падне под 5-процентната граница - тогава прогнозата за победа на Тръмп няма да е валидна.

Като втора уговорка Лихтман подчертава самия кандидат на републиканците:

"Втората условност е Доналд Тръмп. Никога преди не сме виждали някой, който да е общоприет като разбиваш историята, поставящ прецеденти, опасен кандидат, който може да промени историческите тенденции, властващи от избора на Ейбрахам Линкълн през 1860 г", казва Лихтман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

6

Victimized

04.11 2016 в 21:28

Естествено, че са за бабичката, нали за това им се плаща.
По аргументите ще ги познаете:
"кво е това професор Алън Лихтман, бре?"

"На този "професор" Кънчо Пениса и Червен Колю могат да му преподават социологически изследвания до луната и обратно."

"Интересно, че след като 30 години познава - защо го чуваме чак сега? И защо е ниско платен учител в някакъв незнаен колеж? Като гледам евтината му перука - мужиците са го купили почти без пари...."

Това е, нивото е ужасяващо ниско, нито един не е коментирал въпросите или фактите в статията. Тези дето са с претенции за млади, умни и красиви , са може би просто млади, но за сметка на това монументални идиоти, които поне са намерили препитание .

11751

4

Big Smile

04.11 2016 в 18:09

Интересно, че след като 30 години познава - защо го чуваме чак сега? И защо е ниско платен учител в някакъв незнаен колеж? Като гледам евтината му перука - мужиците са го купили почти без пари....
Viva Ceca!

20374

3

Стринка Минка

04.11 2016 в 17:19

На този "професор" Кънчо Пениса и Червен Колю могат да му преподават социологически изследвания до луната и обратно.