Предупредиха за опасни химикали в течната храна Soylent

OFFNews 17 август 2015 в 13:32 4775 0

Неправителствени организации предупредиха, че в разтворимия във вода хранителен заместител "Soylent" се съдържат опасни химикали, които не са обявени на опаковката, съобщава сайтът "Eater".

Според неправителствените организации "Soylent" нарушава закон на щата Калифорния за безопасността на храните.

Въпросният закон е познат като "Предложение 65" и е посветен на това да защитава хората от от опасна вода, която може да причини рак или вродени заболявания, както и да намали досега с такива химикали като цяло.

В четвъртък организацията "As You Sow" е изпратила 60-дневно предупреждение за намерението си да предприеме правни действия срещу производителя на хранителния прах.

По думите на неправителствени организации тестове в независима лаборатория са установили, че "Soylent 1.5" съдържа опасно количество нездравословни съставки.

"Една порция от Soylent 1.5 съдържа концентрация на олово от 12 до 25 пъти над стандарта за безопасност на храните на Калифорния, както и концентрация на кадмий 4 пъти над нормата", се казва в заключението на лабораторията. Оловото може да доведе до неврологични увреждания, а кадмият засяга бъбреците, черния дроб и костите", категорични са неправителствените организации.

В изявление на сайта си "Soylent" заявяват, че продуктът им е "напълно безопасен и хранителен". Според тях прахът не нарушава никакви стандарти за безопасност на храните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови