Порошенко обвини Русия за убийството на депутата в Киев, Москва отрича

ОFFNews 23 март 2017 в 15:20 2452 0

Украинският президент Петро Порошенко обвини Русия за убийството на бившия депутат от руската Държавна дума Денис Вороненков, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На съвещание с представители на силовите ведомства Порошенко нарече случилото се "акт на държавен тероризъм от страна на Русия, която той (Вороненков) е трябвало да напусне по политически съображения". "Това е явният почерк на руските специални служби, който вече нееднократно се проявявал в различни европейски градове."

Москва контрира, отхвърляйки категорично обвиненията като абсурдни. 

"Смятаме, че каквито и да било измислици, каквито вече се чуват относно прословутата руска следа, са абсурдни", каза прессекретаря Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

По думите му случилото се говори за това, че украинската страна не е могла да осигури безопасността на Вороненков. "Надяваме се, че убиецът и стоящите зад тези действия ще бъдат открити", заяви Песков.

"Шокирани сме от съобщенията за дръзкото убисъйтво в центъра на Киев. Наличните към дадения момент данни позволяват да се предположи, че става дума за поръчково убийство, което има всички признаци на показна акция, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия се надява, че Киев няма да политизира издирването на поръчителите на убийството, добави тя. "В Москва разчитат, че правоохранителните органи на Украйна все пак ще успеят оперативно да разкрият престъплението и да определят без политизиране, въз основа на обективни данни, истинските му поръчители", подчерта тя





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови