Популизмът може да изведе на власт някой нов Хитлер, предупреди папата

offnews 22 януари 2017 в 12:23 6343 4

Снимка Reuters

Папа Франциск предупреди, че надигащият се популизъм и опасността от политически кризи могат да изведат на власт диктатори като Хитлер.

Той направи коментара си в интервю за испанския вестник El Pais, докато Доналд Тръмп се заклеваше като президент на САЩ.

Папата заклейми използването на стени и бодлива тел с цел недопускането на чужденци на територията. Но той добави, че е твърде рано да бъде съден новият американски лидер, като поясни - "ще видим какво прави Тръмп".

Тръмп предизвика противоречиви реакции с коментарите си за имигрантите от Мексико и плановете му да ги задържи извън САЩ.

Попитан дали е разтревожен за надигащия се популизъм в Европа и САЩ, папата каза: "Кризите предизвикват страх. Според мен най-очевидният пример за европейски популизъм е Германия през 1933 г.

"Германия е разбита, има нужда да се изправи, да намери идентичността си, лидер, някой способен да я възстанови и ето го - млад мъж на име Адолф Хитлер, който казва "Аз мога, аз мога". И всички германци гласуват за Хитлер. Хитлер не краде властта - неговите хора гласуват за него и след това той унищожава своите хора.

За Тръмп папата казва, че ще изчака да види какво ще предприеме. "Не ми харесва да съдя хората предварително. Ще видя какво прави и тогава ще имам мнение."

Кандидатпрезидентската двойка публично изрази несъгласие с папата по време на предизборната кампания, защото Франциск постави въпроса за християнската вяра на Тръмп на фона на плановете му да изгради стена по границата с Мексико.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

4

Както е тръгнало, единствените които харесват Тръмп са руснаците.
Какъв парадокс!!
Управлението му ще бъде голям майтап.

25665

3

Victimized

22.01 2017 в 15:29

Точно пък от Ватикана да ни говорят против ограждания, ограничения и така на татък е не просто лицемерно. Защо не отворят вратите на свещения си град и да направят библиотеките и обсерваториите достъпни за всички хора? Кога ще дигитализират всичката антична документация която са крили от хилядолетия? Кога църквите като цяло, ще направят с богатствата си нещо за хората и за културата им?
Йезуита да мълчи, понеже СЕКТАТА към която принадлежи положи основите на нео-либерализма и глобализма, не случайно този папа е толкова активен в тези насоки. И след като така смело споменава Хитлер, да си припомним, че католическите опити за
Евгеника в САЩ наливат масло в теорията на Хитлер за "чиста раса", отделно католическата църква и йезуитите в частност подкрепят Хитлер........

13604

1

In Trum we trust

22.01 2017 в 12:57

Този плаши куче със салам! Ние новият Хитлер вече с нетърпение го чакаме да дойде!