Полша заплаши да провали срещата в Брюксел заради Туск

OFFNews 09 март 2017 в 14:04 3462 4

Полското правителство, което е категорично против преизбирането на поляка Доналд Туск за председател на Европейски съвет, заплаши днес да провали срещата на върха в Брюксел, ако участниците в нея гласуват по този въпрос, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ще направим всичко възможно гласуването да не се състои днес. Ще информираме партньорите си, че всяка среща на високо равнище ще бъде застрашена, ако бъде принудена да гласува", заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски пред частната телевизия ТВН24.

"Предадохме на германците посланието си, че не е нужно председателят на Европейския съвет да се избира днес", добави Вашчиковски, уверявайки, че "срещите за подкрепата за кандидатите продължават".

Полските медии коментират днес два възможни сценария вследствие на офанзивата на Варшава против Туск.

От една страна Полша би могла да поиска избирането да стане единодушно (действащото правило изисква квалифицирано мнозинство, но принципът за единодушието е широко застъпен в работата на ЕС). Това ще попречи Туск да бъде преизбран за втори мандат от две години и половина.

Според другия сценарий Полша, победена при гласуването, ще откаже да подпише заключенията от срещата, което ще ги направи невалидни.

Варшава предложи за мястото на Туск нов кандидат - евродепутата Яцек Сариуш-Волски. Шансовете той да бъде избран обаче изглеждат нулеви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

09.03 2017 в 16:12

Еле па шизофреници.

23293

2

Стефан

09.03 2017 в 16:03

Питай Хитлер и Сталин. Ако не ти отговорят - прегледай заглавията на полските вестници от 30-те. Всичко се разбира.
Балканската психопатия, е детска дружелюбност в сравнение с полската шизофрения.

42249

1

Denis Rizanov

09.03 2017 в 15:25

Защо полското правителство не харесва Туск и иска да го смени на всяка цена?