Почина Ханс-Дитрих Геншер

OFFNews 01 април 2016 в 13:35 3040 1

hans

Снимка DW

Ханс-Дитрих Геншер

Почина бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер, съобщи агенция Франс Прес. Той си отиде на 89 години, заобиколен от семейството му, съобщиха от кабинета му.

В периода 1969 - 1974 г. той е министър на вътрешните работи в правителството на Вили Бранд, а от 1974 до 1992 г. почти непрекъснато е министър на външните работи и вицеканцлер на Федерална република Германия в правителствата на Хелмут Шмит и Хелмут Кол. Геншер бе дългогодишен председател на Германската свободна демократична партия (1974 - 1985).

Ханс-Дитрих Геншер е смятан за своеобразен "душеприказчик" на някогашния партиен водач Тодор Живков.

В края на ноември 1988 г. Ханс-Дитрих Геншер и федералният президент Рихард фон Вайцзекер се срещат в София с група български интелектуалци, сред които са Радой Ралин, Йордан Радичков и Светлин Русев. В края на ноември 1989 г., само дни след демократичните промени в България, двамата отново са в българската столица. Тогава Вайцзекер провежда разговори с група културни дейци.

Три месеца по-късно, на 19 януари 1990 г., Геншер осъществява еднодневно посещение в страната, този път в Бургас, в рамките на което се среща с представители на демократичната опозиция, сред които са Желю Желев, д-р Петър Дертлиев, д-р Константин Тренчев и Георги Спасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови