Писател от Кения е фаворит на букмейкърите за Нобеловата награда за литература

OFFNews 13 октомври 2016 в 11:24 3875 0

Кенийският писател Нгуги Ва Тхионго има най-голям шанс да получи тазгодишната Нобелова награда за литература според букмейкърската компания "Ладброукс", известна с редица точни прогнози през последните години. 

През последната седмица Тхионго изпревари традиционния фаворит на букмейкърите за наградата Харуки Мураками. 

Нгуги Ва Тхионго е известен с псевдонима Джеймс Нгуги. Той е смятан за един от най-талантливите писатели в Източна Африка. Негови са романите „На различни брегове“, „Не плачи, дете“, „Пшенично зърно“.

Той е спряган за най-вероятен носител за Нобеловата награда за литература през 2010 и 2014 г.

Сред фаворитите е още американският писател Дон ДеЛило. Той е автор на романи като "Бял шум" и "Космополис", като последният беше екранизиран от режисьора Дейвид Кронънбърг. 

Залозите за ДеЛило са скочили от 66 към 1 до 14 към 1. Според "Ладброукс" подобно скачане на залозите има и за испанеца Хавиер Мариас - от 66 към 1 до 16 към 1. 

Фаворити са още сирийският поет Адонис и американският писател Филип Рот. В други букмейкърски компании като Unibet и William Hill обаче Мураками остава лидер, следван от Адонис.

За първи път в списъка на "Ладброукс" влиза и италианската писателка Елена Феранте. 

От "Ладброукс" допълват, че през последните 10 години в 4 от случаите фаворитът на букмейкърите се е оказвал носителят на Нобеловата награда. В 91% от случаите победителят е бил с коефициент от 10 към 1 или по-малък. 

Миналогодишната Нобелова награда за литература беше присъдена на беларуската журналистка и писателка Светлана Алексиевич за нейните "многопластови произведения - паметник на страданието и смелостта на нашето време".

Нобеловата награда за литература е присъждана 108 пъти, като 14 от носителите ѝ са жени. 

Досега двама души са отказвали приза: Борис Пастернак през 1958 г. под натиска на съветските власти и Жан-Пол Сартр през 1964 г. заради решението си да не приема каквито и да било официални награди.

Един от най-неочакваните носители на наградата е Уинстън Чърчил. Нобелът за литература му е присъден през 1953 г. 

Тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература ще бъде обявен в 14 часа днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!