Папата и руският патриарх се срещат в Хавана

OFFNews 12 февруари 2016 в 09:00 3160 1

Патриарх Кирил
Обиколката на партриарх Кирил в Куба и Латинска Америка ще продължи до 22 февруари

 Духовните лидери на католицизма и руското православие папа Франциск и патриарх Кирил ще се срещнат днес в кубинската столица Хавана.

 Вече стана известно, че е съгласуван текст на съвместната декларация, която папа Франциск и патриарх Кирил ще одобрят и огласят. Стана също така е известно, че и в документа, и на самата среща няма да се обсъждат богословски въпроси.

„Една от основните причини за тази среща е осъзнаването през последните няколко години, че когато християни са преследвани или принуждавани да напуснат домовете си в Близкия изток и в Африка, техните убийци не се интересуват от кое християнско вероизповедание са те“, коментира Би Би Си. Затова и мерките за защита на християните, подложени на геноцид в Близкия изток, в Северна и Централна Африка ще бъдат номер 1 сред обсъжданите теми, а също сред изводите и послания на съвместната декларация.

Двамата духовници ще призоват политиците към мир в „горещите точки“ и за общи действия в защита на християните.

Досега ябълка на раздора между Ватикана и РПЦ бе църковната и обществено ситуация в Украйна. Както вече бе споменато, там се завземат храмове на Московския патриархат, а Украинската гръко-католическа църква продължава с агресивното си поведение срещу православните християни и русофобското си поведение. Ватиканът знае не от вчера за тези тревоги на РПЦ. Съгласуваната съвместна декларация подсказва, че страните са намерили приемливо решение на спора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови