Отново стачка и безредици в Гърция заради мерки за икономия

ОFFNews 17 май 2017 в 21:36 3689 2

Обща стачка парализира транспорта в Гърция, а по улиците в Атина след мирни протести имаше и безредици, които полицията неутрализира със сълзотворен газ. Причина за напрежението са новите мерки за икономии, които парламентът ще гласува утре, пише БНТ.

В Атина 10 хил. се събраха, а по улиците протестират държавни служители, лекари, пенсионери, учители и др.

Транспортът е напълно блокиран, заедно с корабите, фериботите и влаковете. Засега се възстановен само въздушният транспорт.

Гърците протестират, тъй като новия пакет от мерки включва намаление на пенсиите и заплатите и облагането на гражданите с нови данъци. 

Анархисти са хвърляли камъни по полицаите, като за сега няма пострадали. Демонстрантите заплашват да свалят партия Сириза от власт. От друга страна опозицията пък обвинява партията, че „продава държавата на безценица, за да остане на власт". В същото време Съвета на експертите към парламента разпространи официална позиция, че спорният проектозакон в голямата си част нарушава конституцията и дори да се прие ме създава предпоставка за отмяна в съда.

Комунистическата партия призовава към гражданско неподчинение, а в парламента искат оставката на министъра на финансите.

Гласуването на мерките е утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

18.05 2017 в 01:57

Не бе човек. Те още чакат Зевс да им плаща за това, че са готини.
И още се имат за елини. Макар че даже аз се чувствам красив на улицата в Атина, като изляза от музея. В сравнение съм статуите съм урод, разбира се, ама в сравнение с улицата ...:)