Отиде си Вацлав Хавел

OFFNews 18 декември 2011 в 13:47 4750 0

Вацлав Хавел  Снимка: БГНЕС
Вацлав Хавел Снимка: БГНЕС

Бившият чешки президент Вацлав Хавел почина на 75 години днес сутринта.

Причината за смъртта е усложнение вследствие на продължително заболяване. Хавел е починал във вилата си в северна Чехия. Там се възстановяваше от юли след прекарана тежка пневмония. Преди години Хавел загуби половината си бял дроб заради рак. Той страдаше от хроничен бронхит и сърдечни проблеми. Бившият президент на Чехия, дисидент и драматург, е знакова политическа фигура в най-новата история както в родината си, така и в Европа.Хавел е първият демократично избран президент на Чехословакия след Кадифената революция от 1989 г., сложила край на 40-годишния комунистически режим. След като Чехословакия беше разделена на две страни през 1993 г., той стана президент на Чехия и ръководи централноевропейската страна още едно десетилетие. Като президент на Чехословакия, а след това на Чехия, Хавел повежда страната към многопартийна демокрация. По време на неговото тринадесет годишно управление страната преживява бурни промени, включително отделянето на Словакия, което той не одобрява, приемането в НАТО и започване на преговорите за членство в Европейския съюз, които приключват през 2004 година. Вацлав Хавел успява да проведе успешни икономически реформи, които не са в разрез с идеалите за демокрация и хуманизъм, които е проповядвал през целия си живот. Неговият лозунг е: "Нека истината и любовта триумфират над лъжата и омразата". "Никой от нас - като индивидуалност - не може да спаси света като цяло, но...всеки от нас трябва да действа така, като че ли притежава силата да го направи", написа Хавел в своя книга през 1977. Вацлав Хавел няколко пъти е бил номиниран за Нобелова награда за мир. Вацлав Хавел е роден е на 5 октомври 1936 година в чешката столица Прага в заможно семейство, което губи обширни имоти при национализацията, извършена от комунистите през 1948 година. На Хавел е отказано правото да учи в редовно училище, затова завършва вечерно. Започва работа в театър като сценичен работник. Неговата политическа дейност се засилва в началото на 60-те години, той става особено активен след избухването на Пражката пролет. През 1977 г. неговият ангажимент към манифеста за човешки права Харта 77 му донася световна слава на лидер на опозицията в Чехословакия, нещо което довежда и до неговото арестуване. Автор е на около двадесет пиеси и значителен брой есета, преведени на много езици. През 2008 г. Драматичен театър – Търговище откри творческия си сезон именно с пиесата на Хавел “Вернисаж”. Реакции
"Съобщавате ми една мъчителна новина - смъртта на толкова близък и обичан от мен човек. Сближавал ни е не само общия възглед за мирен преход, но интересите ни във философията, културата, изкуството. Губя много, много скъп човек за мен", бе първата реакция на първия български демократично избран президент след промените през 1989 година Желю Желев, щом разбра за кончината на Хавел.
Вацлав Хавел беше един от най-ярките символи на „нежната революция". Ние бяхме щастливото поколение политици. Защото съдбата не само не ни попречи, но ни и позволи да направим нежните революции в Европа. Това беше парадоксално явление, защото най-свирепата комунистическа, тоталитарна диктатура се събаряше с мирни средства, без оръжия. Хавел беше представител точно на тези политици и тази епоха. Той завинаги ще си остане символ на нежните революции. Не случайно през цялата тази година хора, които оглавяваха революционни демократични движения в арабския свят, непрекъснато се интересуваха и позоваваха на нежните революции. И за в бъдеще това ще се получава, каза още Желев.
Съболезнователни телеграми изпратиха българските президент и премиер Георги Първанов и Бойко Борисов. В телеграмата на президента се казва:
И с перото си, и с позицията си президентът Хавел неотменно отстояваше основните права и свободи на гражданите, справедливостта и добруването на чешкия народ. Популярен и обичан както в родината си, така и в чужбина, той до последния си ден неспирно работеше и се вълнуваше от бурните политически процеси на нашето съвремие, внимателно следеше и публично изказваше безпокойството си от задълбочаващата се пропаст между богатите и бедните части на света, от потенциала за сблъсъци между различни расови и културни групи, от засилващия се национализъм и ксенофобия.
От своя страна премиерът Борисов пише:
Днес всички носим спомена за онова знаменателно слово на 10 декември 1989-та година от балкона на Вацлавския площад, поставило началото на Пражката „нежна революция. И сега сме съпричастни с духа на европеизма, въплатен в историческите слова на Хавел - „истината и любовта ще победят над лъжата и омразата". Той вярваше, че краят на Студената война е възможен и с делата си го постигна.
Министър-председателят благодари посмъртно на „великия европеец” Хавел, "който върна Източна Европа там, където й беше мястото".
Председателят на еврокомисията Жозе Мануел Барозу го определи като истински европеец и огромно вдъхновение за всички, които се борят за свобода и демокрация. Германският канцлер Ангела Меркел го нарече голям европеец. Председателят на европарламента Йежи Бузек заяви, че той олицетворява нежната революция и обединението на Европа. Шведският външен министър Карл Билд го нарече "един от великите европейци на нашето време". Велик човек, ще ни липсва, нека почива в мир - каза друга легендарна фигура на прехода - Лех Валенса.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови