Опитът за преврат в Турция не е инсценировка на Ердоган

OFFNews 29 юли 2016 в 21:50 14127 1

Снимка sxc.hu

Истанбул.

Тази история е достойна за перото на Агата Кристи. Вече има поне четири теории за това кой стои зад опита за преврат в Турция на 15 юли, пише проф. Мохамед Айюб в престижното американско списание The National Interest.

Мохамед Айюб е старши научен сътрудник в Центъра за глобална политика и почетен професор по международни отношения в Мичиганския университет.

Първата теория е, че в опита за преврат е замесено ЦРУ. Аргументацията за тази теория е свързана с предположението, че Вашингтон е стигнал до извода, че самовлюбеният президент Ердоган вече игнорира американските интереси, особено в Близкия Изток и не съдейства достатъчно в борбата срещу Ислямска държава. Но има множество аргументи срещу тази теория: Турция е изключително важна страна за НАТО и САЩ, особено в този момент - самолетите на НАТО използват авиобазата Инджирлик, а в Турция има около 2,5 милиона бежанци. Едва ли Вашингтон би разчитал на толкова рискован ход като военен преврат, особено предвид факта, че шансът за успех на пуча е минимален. Годината е 2016, а не 1953-а.

Втората теория гласи, че опитът за преврат е инсценировка по указание на Ердоган, за да затвърди окончателно властта си. Но за да прибегне до подобна стратегия, той трябва или да е в безизходна ситуация, или да е крайно глупав. Възможно е Ердоган всячески да се опитва да концентира цялата власт в ръцете на президента, но не може да се каже, че той се е намирал в безизходна ситуация, за да прибегне до инсцениран преврат. В опита за пуч загинаха много хора и ако се окаже, че е инсценировка на властта, с политическата кариера на Ердоган е свършено.

Третата теория е на Ердоган и управляващите кръгове в Турция: пучът е дело на Фетхуллах Гюлен и неговите предани последователи в армията. Действително движението "Хизмет" на Гюлен е проникнало дълбоко в турското общество чрез учебните заведения и благотворителните организации. Вярно е и че множество последователи на движението на Гюлен работят в съдебната система, администрацията и в полицията. Но за това има обяснение: тези хора са се образовали в училищата на Гюлен, а дълго време те се смятаха за едни от най-добрите учебни заведения в страната. Същевременно е трудно да се повярва, че чак толкова много привърженици на Гюлен са проникнали във висшите ешалони на въоръжените сили, за да имат възможността да спретнат преврат. Това звучи неправдоподобно и заради нравите в турската армия - там при подготовката на офицерския корпус десетилетия наред никак не се одобряваха религиозните залитания и строго се следваше светската култура, завещана от Ататюрк.

Четвъртата теория гласи, че зад опита за преврат стоят безкомпромисни офицери, които вярват, че армията е последният бастион на кемалистката държава. Те са стигнали до извода, че Ердоган е отишъл твърде далеч в опитите си да ислямизира Турция и са очаквали подкрепата на светските кръгове в обществото и на поне част от опозиционните партии, за да имат легитимност. Според Мохамед Айюб, тази теория е най-правдоподобна.

Към настоящия момент все още е трудно да дадем окончателен отговор на въпросите кой организира опита за преврат в Турция и с каква цел, но ако разчитаме на фрагментарните свидетелства и на историята на предишните военни преврати в страната, можем да предположим, че ключовите фигури в пуча са били най-вече безкомпромисните светски офицери, а привържениците на Фетхуллах Гюлен в армията (несъмнено има такива, но не се знае колко) са имали поддържаща роля, обобщава проф. Мохамед Айюб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови