Оймякон - замръзналото село (снимки)

Руското село, в което -50 градуса и външните тоалетни са нещо нормално

OFFNews 13 януари 2017 в 09:28 60866 2

Снимка Rex Features

Ако си мислите, че навън е студено, след този разказ за руското село Оймякон ще си промените мнението. Със средни температури за януари от -50 ° не е чудно, че то е едно от най-студените населени места в света, споделят от Dailymail.

Най-ниската записана температура там е -71.2 по Целзий. Това е рекорд за което и да било постоянно обитавано място на Земята и най-ниската температура, записана в Северното полукълбо.

В селото, в което живеят около 500 души, тоалетните са външни. Въпреки студа.

Руското правителство се опитва да засели мястото с номади. Повечето домове в Оймякон се отопляват на въглища и и имат малко съвременни удобства.

Поради екстремно ниските температури там не расте нищо, така че основната храна е еленско или конско месо. Един-единствен магазин предлага основни продукти, а местните изкарват прехраната си като животновъди, ловци и рибари.

Не е изненадващо, че жителтеи са калени и за разлика от други страни една снежна вихрушка не спира децата да ходят на училище. То се затваря само ако температурите паднат под -52C.

Селото се намира на около 750 метра надморска височина и дължината на ден варира от 3 часа през декември до 21 часа през лятото.

И въпреки своите ужасни зими, през юни, юли и август температури над 30° по Целзий не са рядкост.

През 1924 г. комунистическият режим издига този паметник, който гласи "Оймякон, студът на Севера"", когато отчитат температурата от -71,2 градуса

По ирония на съдбата Оймякон всъщност означава "незамръзваща вода", поради близкия горещ извор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови