Обама подкрепи Клинтън за имейлите и критикува шефа на ФБР

OFFNews 03 ноември 2016 в 10:57 2850 1

Снимка Reuters

Американският президент Барак Обама подкрепи кандидата на демократите за президент Хилъри Клинтън в скандала за имейлите и отправи критики към шефа на ФБР Джеймс Коми за изнасянето на информация по случая по-малко от две седмици преди изборите. 

Срещу Хилъри Клинтън се проведе разследване във връзка с това, че докато е била държавен секретар на САЩ е използвала за служебни имейли личен сървър. 

Разследването приключи със заключението, че Клинтън е действала "изключително невнимателно", но не е извършила престъпление и действията ѝ не са довели до заплаха за сигурността на страната.

Преди няколко дни обаче директорът на ФБР обяви, че разследването се подновява, като то е свързано с имейли по друг случай, който не е свързан с предишния. 

Коми получи критики, че с уклончивото си съобщение може да разколебае някои избиратели дни преди изборите. 

В интервю за NowThisNew Обама коментира ситуацията, като отправи индиректни критики към шефа на ФБР и защити Клинтън. 

"Познавам я. Доверявам ѝ се. Не бих я подкрепял, ако нямах абсолютно доверие в нейната почтеност и интереса ѝ да осигури по-добро бъдеще за младите", каза той.

Малко по-късно, на митинг в Северна Каролина, Обама призова и американците от всякакви етнически групи да подкрепят Клинтън, като подчерта, че Доналд Тръмп е заплаха за трудно извоюваните граждански права и свободи.

Американският президент предупреди, че съдбата на страната и на света е заложена на карта. 

В същото време Тръмп коментира, че е крайно време Обама да спре да води кампания в подкрепа на Клинтън и да се съсредоточи върху управлението на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови