ООН спря връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко отношение

OFFNews 08 февруари 2017 в 11:12 30269 14

ООН спря връщането на Бежанци в България заради опасност от жестоко отношение

Комитетът по правата на човека на ООН спря връщането на бежанци в България заради опасност от жестоко, нечовешко или унизително отнасяне. Това се посочва в решение по делото на двама сирийски граждани срещу Дания. Сирийците - мъж и жена, е трябвало да бъдат депортирани обратно в България в съответствие с Дъблинския регламент, съобщават от Българския хелзингски комитет (БХК).

В решението обаче се посочва, че тяхната депортация би представлявала нарушение на член 7 от Международния пакт за гражданските и политическите права поради непоносимите условия на живот, който забранява нечовешкото и унизително отнасяне. 

През юни 2014 г. двамата влизат на територията на България, търсейки закрила. Още с пристигането си те са задържани от властите, които подлагат мъжа на побой с юмруци и полицейски палки. Жената дърпат за косата и също бият с палки, след което я обискират на голо. Вещите и на двамата са конфискувани. След това двамата са изпратени в приемателен център, където условията са изключително лоши. В храната си те често намират червеи и насекоми, поради което рядко се хранят. Заради лошите хигиенни условия жената развива инфекция в малкия таз. Тя получила отказ за медицинска помощ от лекаря на центъра с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение.

Мъжът от своя страна страда от сърдечно заболяване. Въпреки че на два пъти припада в приемния център, получава единствено болкоуспокояващи. В местната болница три пъти отменят насрочения му час за преглед без причина, след което той спира да опитва да търси лечение.

Един ден, на връщане към приемателния център, мъжът е нападнат и бит от четирима или петима непознати. Той смята, че това е било мотивирано от омраза нападение, тъй като в близост до центъра често обикаляли групи, нападащи чужденци. Сириецът твърди, че му е отказан достъп до полицейското управление, поради което не е могъл да съобщи за престъплението.

Жалбоподателите споделят също, че в продължение на три дни приемателният център е бил затворен поради присъствието на ксенофобски групи, които нападат хората, търсещи закрила. По това време е нападната група от млади мъже, които нарушавали часа за прибиране, за да осигуряват храна за настанените в центъра. Няколко от тях са били наръгани.

През септември 2014 г. двамата сирийци получават бежански статут в България. С това те са информирани, че трябва да напуснат приемателния център, финансовата помощ от около 60 лв. месечно им е спряна, няма програма за интеграция, която да им помогне с намирането на жилище или работа. Нямат достъп до здравни услуги и образование. В резултат те прекарват три дни на улицата, където освен всичко останало има опасност да станат и жертви на някое от множеството ксенофобски нападения, които в България остават ненаказани. Техни приятели все още настанени в центъра им помагат, като ги настаняват тайно в стаите си. Остават там до декември 2014 г., когато заминават за Дания със средства, изпратени им от роднини в Сирия.

В Дания те прекарват цялата следваща година в обжалване на решението на датските власти да ги върне в България. В края на 2015 г. се ражда и детето им, което ги поставя в още по-уязвима позиция. Предвид тази ситуация Комитетът приема, че депортирането им обратно в България според Дъблинския регламент би ги изложило на риск от непоправима вреда.

Решението по делото Р.A.A. и З.M. срещу Дания за пореден път поставя под въпрос действието на Дъблинския регламент. Преди него подобни решения по няколко дела прие Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Настоящото решение обаче е първото и засега единствено подобно решение на КПЧ срещу България.

Според Международния пакт за гражданските и политическите права депортирането в страна, в която едно лице може да бъде подложено на такова третиране, представлява нарушение на тази разпоредба. Комитетът по правата на човека, орган, установен с Пакта, в правомощията на който влиза разглеждането на индивидуални жалби по подобие на Европейския съд по правата на човека, установява такова нарушение по отношение на Дания. Всички други западноевропейски държави са подписали и ратифицирали Пакта и Комитетът може да намери нарушение срещу тях в случай, че предприемат действия по връщане на бежанци и кандидати за убежище по подобие на Дания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

18

XR4

08.02 2017 в 22:01

Абсолютно съм съгласен с Куздов!!!
Цялата работа е , че тук няма да могат да висят на социалната система(защото напрактика такава няма) и носят вода от десет кладенци за да останат в Дания.Както се вижда успели са.На нас пък хич не ни е неприятно.Дай боже повече!

9539

15

kuzdov

08.02 2017 в 17:42

Пълна тъпотия е тая статия, но е много възможно наистина да е водено такова дело. Както всички наши бандити, като ги окошарят изведнъж се оказват инвалиди с тежко здравословно, материално и социално положение ;).... Не мислите ли, че идва малко множко цялата тая тъжна картинка - побоища, унижения, червеи, инфекции, сърдечни заболявания и изведнъж хоп, година по-късно им се родило живо и здраво дете в Дания и горките родители драпат съсс зъби и нокти да останат при помощите ;) ....

14355

12

neverland

08.02 2017 в 16:12

Някое НПО или фондация усещам?

10352

11

munchо

08.02 2017 в 15:26

"Още с пристигането си те са задържани от властите, които подлагат мъжа на побой с юмруци и полицейски палки. Жената дърпат за косата и също бият с палки, след което я обискират на голо. Вещите и на двамата са конфискувани. След това двамата са изпратени в приемателен център, където условията са изключително лоши. В храната си те често намират червеи и насекоми, поради което рядко се хранят. Заради лошите хигиенни условия жената развива инфекция в малкия таз. Тя получила отказ за медицинска помощ от лекаря на центъра с аргумента, че системата ще се срине, ако всички бежанци получат лечение."

Ето ТОВА е расистката кочина наречена България. Хубавото в тая кочина е само едно - демографската статистика. Само там е надеждата подобни зверства да престанат да се случват.
 
X

Да помогнем на украинските деца!