ООН обвини и Асад, и бунтовниците за провала на евакуацията в Алепо

OFFNews 25 октомври 2016 в 13:45 3268 4

ООН обвини и сирийското правителство, и бунтовниците за провалянето на операцията за евакуиране на болните и ранените от Алепо. 

Сътрудниците на ООН са имали готовност да започнат евакуация, докато тече временното примирие, но така и не са получили гаранции за сигурност, което е попречило на извършването на операцията, обяви заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън. 

По думите му евакуацията е била възпрепятствана от редица фактори, сред които това, че местните власти са се забавили с необходимите разрешения. 

О'Брайън обвини както въоръжените групировки в Сирия, така и сирийското правителство за неуспеха на евакуацията - бунтовниците заради наложените от тях условия, а официалната власт заради отказа от допускане на доставянето на медицински материали и оказване на друга помощ на жителите на източната част на града.

Той подчерта, че двете страни не са успели да постигнат някаква договорка в рамките на трите дни примирие и военните операции са подновени и насилието расте. 

В същото време руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков обяви, че в момента не се обсъжда ново хуманитарно примирие в Алепо. 

Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков пък подчерта, че полетите както на руската, така и на сирийската авиации над Алепо са прекратени през последните дни, а за мирните жители, напускащи източната част на града, са осигурени шест хуманитарни коридора и са открити пунктове, предлагащи топла храна и медицинска помощ. 

Сирийската обсерватория за човешки права обаче съобщи за въздушни удари в Алепо в събота, а CNN цитира служител на "Белите каски" в Сирия, който посочи, че бомбардировки е имало и в неделя вечерта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

25.10 2016 в 14:28

Ан Нусра обстрелва с миномети хуманитарните коридори, държи жителите като жив щит и разстрелва опитващите се да напуснат, а ООН обвинява за това Асад.

Мисля че това е всичко, което трябва да знаете за ООН в сегашния му вид.