Новият лидер на Северна Корея ще управлява с чичо си и армията

OFFNews 21 декември 2011 в 14:22 41172 0

Ким Чен Ун Снимка:БГНЕС
Ким Чен Ун Снимка:БГНЕС

Новият лидер на Северна Корея Ким Чен Ун ще дели властта с чичо си и армията на КНДР след смъртта на баща си Ким Чен Ир. Това се случва в момент, в който Корейската народно-демократична република преминава от диктатура към колективно управление, съобщи Ройтерс, цитирайки източник близък до Пхенян и Пекин.

Според източника, корейската армия, която се опитва да се сдобие с ядрен арсенал, вярност на Ким Чен Ун, който застава начело на семейната династия, управлявала след основаването на страната след Втората световна война, допълни източникът.

Ситуацията в КНДР изглежда е стабилна след като армията подкрепи сина и наследника на Ким Чен Ир и военен преврат е малко вероятен. По този начин Северна Корея ще бъде управлявана колективно от Ким Чен Ун, неговият чичо Джан Сунг Тек и военните.

65-годишният Сунг Тек беше назначен през 2009 г. в Комисията за национална отбрана, оглавявана тогава от Ким Чен Ир като върховен главнокомандващ.

Малко след новината за смъртта на Ким Чен Ир Северна Корея изпробва ракета, за да предупреди САЩ да не предприемат ходове срещу останалата без лидер държава, допълва неназованият източник. "С изпробването на ракетата Северна Корея искаше да изпрати послание, че би могла да се защитава", подчерта източникът, който допълни, че няма вероятност Северна Корея да проведе ядрен тест в близкото бъдеще, освен ако не бъде провокирана от Съединените щати или Южна Корея.

След мълвата за кончината на Ким Чен Ир КНДР предприе извънредни мерки за сигурност в населените места и постави войската си под тревога, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на източници от южнокорейското разузнаване. Тези стъпки бяха предприети на фона на усилията на Пхенян за укрепване на властта в ръцете на новия лидер Ким Чен Ун, който ще управлява страна, чиято войска наброява 1.3 милиона души, разполагаща с балистични ракети и с ядрена програма в напреднал стадий на развитие. 

Междувременно в много от военните базите в страната вече се провеждат и церемони по отдаване на почит на покойния лидер. Повече от пет милиона севернокорейци вече отдадоха почитта си на Ким Чен Ир, чието тяло е изложено за поклонение в стъклен ковчег в мавзолея Кумсусан в Пхенян, информираха държавните медии, цитирани от Би Би Си. 11-дневният траур, обявен в страната след смъртта на Ким Чен Ир продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !