Нова вълна уволнения в Турция: над 6000 без работа за 1 ден

offnews 07 януари 2017 в 10:01 5876 2

Режимът в Турция извърши нова чистка в полицията и държавните административни служби. Уволнени са повече от 6000 души по силата на три постановления, издадени вчера в рамките на извънредното положение, въведено в страната след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., предаде Ройтерс.

Повече от 100 000 души вече бяха арестувани или уволнени във връзка с опита за преврат. Десетки медии бяха затворени.

Според едно от правителствените постановления, публикувани късно в петък, се уволняват 2687 полицаи. 1699 цивилни служители си отиват от Министерството на правосъдието плюс 838 души от администрацията в здравното министерство и стотици служители от други министерства.

Още 631 преподаватели и 8 членове на Държавния съвет също остават без работа.

Трите постановления нареждат затварянето на повече от 80 асоциации, обвинени в "действия срещусигурността на страната".

Декретите постановяват още, че ще бъде отнемано гражданството на всеки турчин, живеещ извън границите на страната, който е бил призован от турските власти и не се е явил за разпит в рамките на три месеца.

Анкара обвинява за осуетения опит за преврат мюсюлманския проповедник Фетхулах Гюлен, който живее в САЩ. Той отхвърля обвиненията.

Страната беше ударена от два атентата тази седмица, за един от които отговорност пое групировка, свързана с "Ислямска държава". За другата властите обвиниха ПКК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови