Норвегия маха кръстовете от бежанските убежища, за да не обиди мигрантите

OFFNews 01 декември 2015 в 22:53 13601 27

Норвежката Дирекция по проблемите на бежанците изисква от църковните помещения, където ще бъдат настанени нейните подопечни, да бъдат отстранени всички кръстове, съобщава сайтът "Добротолюбие".

Във връзка с това, че Норвегия е залята от бежанци от Близкия изток, местните миграционни власти взеха решение да привлекат в качеството на допълнителни площи за настаняване на имигранти помещенията на Мисионерското общество на Лутеранската църква в Норвегия.

Дирекцията заяви, че местата за нощуване трябва да бъдат „неутрални в религиозно и ценностно отношение”, което означава, че там не бива да има християнски символи – кръстове и изображения на нашия Господ Иисус Христос.

Ръководството на Норвежкото мисионерско общество се съгласи с изискването на ръководството на миграционното ведомство; изданието „Даген” цитира думите на официалния представител на Норвежкото мисионерско общество Сигурд Егеланд:

"За нас е по-важно да покажем християнска любов към ближните по отношение на изпадналите в беда хора, отколкото да отстояваме християнската символика в мисионерските хотел".

Както съобщава „Даген”, в хотела "Темернесет" в област Тромс, за да приемат четиридесет и петима пристигнали в Норвегия през Русия бежанци, от Мисионерското общество ще се изисква да отстранят всички християнски символи от сградите. Това се отнася и за мисионерския хотел "Опта" в областта Вест-Агдер.

В защита на християнската символика се изказа депутатът от норвежкия парламент от управляващата Консервативнапартия на прогреса Рой Стефенсен:

"Кръстът – това не е само религиозен символ, но и част от нашето културно наследство и елемент от нашето знаме. Не зная в какъв контекст беше взето решение от Дирекцията, но ако има опасения, че хората могат да оскърбят християнските символи, те може би си заслужава да потърсят убежище в друга страна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!