Небостъргачът, който "изяжда" смога

OFFnews 12 януари 2017 в 15:10 7782 2

В началото на 2017 година една компания гледа не месец, година, две напред, а цели 45 години в бъдещето. Фирмата Arconic вече е проектирала небостъргач, висок близо 5 км, който планира да построи от природосъобразни материали, които се разработват или вече са на пазара. Но това не е всичко, сградата пречиства въздуха около нея, пише "Independent". Например материалите за външната част ще "изяждат" смога, а балконите ще се прибират.

Небостъргачът е част от по-голяма кампания, известна като "Семейство Джетсън". През 1962 година един от инженерите на фирмата е работил заедно с футуристи, които са нарисували света през 2062 година. Тази сграда е била част от тяхната представа.

Шери МакКлиъри, един от главните учени, на Arconic, казва, че най-вълнуващият проект е EcoClean - специално покритие, което помага  на сградата да се самопочиства и да пречиства въздуха около нея. "За него е говорено за първи път през 2011 г. и предлага редица предимства пред традиционните стъклени прозорци", казва МакКлиъри.

"Функционалното покритие осигурява естетика, поддръжка, а също така е в полза на околната среда, като намалява съдържанието на замърсители във въздуха", каза тя за Business Insider.

EcoClean работи с помощта на светлина и водни пари, които се смесват с химикалите в покритието и произвежда атоми, известни като свободни радикали. Те "издърпват" замърсителите от въздуха и ги засмукват в сградата.

Крайният резултат е по-чиста сграда, заобиколена от по-чист въздух.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13604

2

In Trum we trust

13.01 2017 в 00:42

Колкото сградате е по-висока толкова по-голяма част от площта и трябва да бъде заета от асансьори. При 5 километра височина 99% от площта трябва да е от асансьори. Абсолютна нереалистична безмислица.

15914

1

поп Дръвчо

12.01 2017 в 16:35

Да ви подскаже дедо поп: това е инвестиционен балон. Нито механиката му е наред, нито енергетиката.