Не ме е страх да кажа на Тръмп, че нещо е неприемливо, заяви Тереза Мей

offnews 22 януари 2017 в 14:46 6402 4

Снимка EPA

Британският министър-председател Тереза Мей заяви в неделя, че няма да се страхува да каже на Доналд Тръмп, когато смята, че той е казал нещо неприемливо. Мей направи изказването си, докато се подготвя за среща във Вашингтон с новия американски президент, насрочена за идната седмица.

Мей, която е вторият британски премиер жена, направи коментара си, след като хиляди жени протестираха в Лондон в събота срещу отношението на Тръмп към жените. Подобни протести имаше от Австралия и Азия през Европа до Вашингтон.

След решението за излизане от ЕС по волята на референдума британското правителство иска да задълбочи връзките си със САЩ и други държави извън Европа, за да покаже, че Брекзит няма да разклати позициите на страната в света.

Срещата в петък ще бъде възможност за Мей, която се опитва да изгради добри отношения с екипа на Тръмп, да обсъди това, което дълго време бе наричано "специални отношения" между Лондон и Вашингтон, стълб в британската външна политика.

Но визитата ще бъде помрачена от демонстрираното отношение към жените, включително видео от 2005 г., което показва Тръмп да хваща жена за гениталиите - нещо, което предизвика вълна от протести.

"Вече казах, че някои от коментарите, които Доналд Тръмп направи по отношение на жените са непримливи, за някои от тях той самият се извини", каза Мей пред Би Би Си.

"Когато седна (до Тръмп), мисля, че най-силният знак за ролята на жените е фактът, че аз ще бъда там като жена министър-председател", каза тя. "Когато и да има нещо, което намирам за неприемливо, няма да се уплаша да го кажа на Доналд Тръмп".

Мей се опитва да подобри отношенията с Тръмп, след като той раздразни британското правителство малко след като беше избран, казвайки, че Найджъл Фараж - критик на Мей и привърженик на излизането от ЕС, би бил добър избор на Великобритания за посланик в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

4

Стринка Минка

22.01 2017 в 23:07

Ще му кажеш ти, ама оная Мелания ще ти издере очите.

14057

1

morkoff

22.01 2017 в 14:52

Спокойно можеш да му кажеш каквото искаш. Със сигурност няма да ти посегне.