Най-голяма неядрена бомба на САЩ е предупреждение към Русия и Северна Корея

Флориан Вайганд - DW 14 април 2017 в 12:13 22709 28

Снимка wikimedia

Бомбата GBU-43.

САЩ използваха най-голямата си неядрена бомба - за първи път, откакто тя е разработена. Ударът бе срещу ИД в Афганистан, но посланието е насочено към Русия и Северна Корея. А това е много опасна игра, пише Ф. Вайганд.

Кой само би могъл да си го помисли: точно на Велики четвъртък, в началото на Страстната седмица, именно САЩ - самозваният пазител на християнските ценности - за първи път използваха най-мощната си конвенционална бомба. Според очевидци, експлозията на "Майката на всички бомби" в Източен Афганистан е била гигантска. Истинските мотиви за пускането на бомбата все още не са напълно ясни. Само че това, което на пръв поглед изглежда като поредната изненада, поднесена ни от Доналд Тръмп, този път може да има своето военно-политическо продължение.

Защото целта е била умишлено избрана: гигантската бомба е уцелила подземен комплекс от тунели на "Ислямска държава" (ИД) в граничния район с Пакистан. Точно оттам тръгват и повечето кървави атентати, които разтърсват Афганистан. С други думи, американските военни едва ли ще се натъкнат на силна международна критика за избора си на оръжието, макар че използването на точно този вид бомба е на крачка от ядрения конфликт. И точно това би следвало да ни шокира. "Майката на всички бомби" изпраща добре пресметнат сигнал за ударната мощ и решимост на американците. И този сигнал те сега изпращат на най-вече към Северна Корея и Русия.

Предупреждение към Москва и Пхенян

На Разпети петък в Москва заседава международна конференция, чиято цел е постигането на мирно решение за разтърсения от войни Афганистан. Само че за разлика от предишни подобни срещи на други места, този път не присъстват нито САЩ, нито страните от НАТО, които имат свои контингенти в Афганистан.

Предвид на застоя в преговорите, Русия изглежда се опитва да вземе инициативата в свои ръце. При това с основание, защото Афганистан е в опасна близост до нейната територия. Тъкмо това изглежда доста измъчва Вашингтон. Там сигурно смятат хвърлянето на бомбата за подходящо средство да се демонстрира - както на Москва, така и на управниците в Кабул, че САЩ не са готови да губят позициите си в Хиндукуш. В Източна Азия обаче този сигнал би могъл да се възприеме като предвестие за много по-голяма криза. САЩ вече разположиха бойни кораби край бреговете на Северна Корея, докато Пхенян заплашва с нови ядрени опити. С присъщата си лаконична реторика, Тръмп вече заяви, че САЩ ще разрешат "проблема" със Северна Корея.

Заплахата Северна Корея

Може ли "Майката на всички бомби" да провокира военен конфликт с ядрената сила Северна Корея? - От реакциите на някои висши американски генерали можем да съдим, че те се опасяват именно от подобно тълкуване. Точно по тази причина те сега твърдят, че мега-бомбата е само най-подходящото средство за ефикасен удар срещу ислямистката крепост. И сигурно са прави - от гледна точка на военната логика. Правителството в Кабул може да се радва на подкрепата на Вашингтон, макар че по-голямата опасност идва всъщност не от бойците на "Ислямска държава" в Източен Афганистан, а от талибаните, които са активни почти в цялата страна.
Трябва следователно да отбележим, че и хвърлянето на мега-бомбата в никакъв случай не подклажда употребата на ядрени бойни глави като следваща стъпка. Трудно е да си го представим. Известен риск обаче съществува, защото няма стопроцентова гаранция, че летвата няма да бъде вдигната още по-високо, т.е. ако някой, който разполага с такива възможности, реши да отвърне на удара с още по-мощна бомба. Това действително може да ни изправи на ръба на апокалипсиса.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

30

ELPIDA

15.04 2017 в 10:07

Като повечето жени не разбирам нищо от бомби и не искам умствения ресурс на човека да се влага в смъртоносни продукти,

но не разбирам и защо са минусите за Стефан...
Отново сме "Криворазбраната цивилизация".

23293

29

Стефан

15.04 2017 в 01:59

От една бомба.
Затова сега и Путин се прозява отегчен, вместо да търчи притеснен, и да доказва нещо на някой си тръмп. А контраатаката на соросоидчетата се свежда до картинка, нарисувана с червило в гейкътчето за хермафродити на селската автогара.
Там и гара няма - влака никога не е спирал в публичен дом за педерасти.

23293

28

Стефан

15.04 2017 в 01:54

Американците имаха истинска бомба, ГБУ-43, или нещо такова, не помня. Крадена от англичаните, които са я правили през Войната. От 60-те не я правят, щото била много скъпа и трудна за производство. Руснаците си имат ОФАБ-9000, имат и с буква К - значи коректируема. Самонасочваща се ракета без двигател. Бетонобойна бомба. Хвърлена от 8 километра, или повече, стига до земята със свъхзвукова скорост, и се забива, в зависимост от грунта - на 20...50 метра, после гръмва. Срутва върховете, затрупва дефилетата - променя релефа. Не търси бункерите - търси място между тях. После те подскачат, и се срутват.
Когато руснаците започнаха да бомбардират в Сирия, се появиха филмчета с кръстче в средата на картинката, което стои върху някоя съборетина. И много бризантни храсти наоколо. Пиндотроловете веднага запищяха радостно - руснаците не улучват. И тутакси им дръпнаха шалтера - руснаците улучваха - з@еби колко боли. А взривовете които се виждаха на картинките, идваха отдолу - от ударените тунели.

23293

27

Стефан

15.04 2017 в 01:25

Бе тя смешна не е, и си има мястото. Смешно е използването и като плезене срещу два милиарда население на 12 часови пояса, способно гарантирано да затрие не само смешната омерика, ами цялата планета.
Предисторията и е писана във виетнамската джунгла. Тогава също са измислили парашутна бомба, с примерно същите характеристики. Цистерна за пропан-бутан, с 9-метров прът на носа, който задейства взривателя. Като гръмне - омита стотина метра джунгла, а разчистената пишман полянка, са използвали за въртолетна площадка. За тогавашните Ирокезчета е била достатъчна.
Да, между другото - смешна е и откъм воплите на ингилизците и местните дебили, за "варелните бомби":)) Вие какво - тях ги смятате за по-страшно оръжие от истинските?:)
Те са дъвки за балончета, в сравнение даже с ОФАБ-50, ако тях изобщо още ги има. Ръчните гранати в авиацията:)
Да, цифрата означава калибъра на бомбата, в килограми. ОФАБ е Осколочно-Фугасна АвиоБомба.

10910

26

1Sion1

15.04 2017 в 01:03

Доста посредствена статия.Типично за ДВ..Чули- недочули и хоп - голямата работа.Тая бомба е толкова смешна, че нямам думи.Не може да бъде носена от съвременни бомбандировачи , тежи вярно майка си и като капак е тъкмо 4 пъти по слаба от руският аналог.С това чудо може да се предупреди някое племе в делтата на Амазонка, но толкоз..Ко не беше толкова трагично , щеше да е супер смешно.

23293

25

Стефан

14.04 2017 в 22:55

Не, май просто са започнали да трият за простащина и невежество.

26179

24

ELPIDA

14.04 2017 в 22:49

Лопе де Вега,от "Любов към трите портокала" за@би тъгата и песимизма!Знам, че еволюцията в човешкия духовен растеж е много бавен процес...ама Ще доживеем пък! Напук!

8804

23

nibelung3

14.04 2017 в 22:29

май улучих точно в целта щом ми скриват коментара,ами това е гордост за мене,не знам модераторите,но имам усещане за един Вазов герой